EUR
4,84 RON
(-0.03%)
USD
4,27 RON
(+0.44%)
GBP
5,38 RON
(+0.49%)
CHF
4,53 RON
(+0.42%)
BGN
2,47 RON
(+0.15%)
BYN
1,76 RON
(+0.22%)
CAD
3,15 RON
(+0.15%)
RSD
0,04 RON
(-0.12%)
AUD
2,97 RON
(+0.12%)
JPY
0,04 RON
(+0.78%)
CZK
0,18 RON
(-0.14%)
INR
0,06 RON
(+0.39%)

Studiu: Ţigările electronice, la fel de periculoase ca şi cele normale

Ţigările electronice nu sunt varianta cea mai bună nici pentru a te lăsa de fumat, dar nici măcar  pentru a sănătate. Un studiu făcut în Franţa susţine că ţigările electronice conţin substanţe chimice cancerigene care pentru unii pot fi la fel de dăunătoare ca şi cele din ţigările clasice.

Raportul studiului a venit după ce Guvernul francez a anunţat în luna mai a acestui an că interzice folosirea ţigărilor electronice în spaţiile publice din Franţa. Părerile contrare, în special ale producătorilor, susţin că ţigările electronice sunt departe de a dăunătoare.

Revista în care a apărut raportul făcut de către Institutul Naţional al Consumatorilor arată că în urma testelor făcute s-a detectat o cantitate semnificativă de molecule cancerigene în vaporii acestor ţigări, care până acum au trecut nesesizate. Ele sunt o amăgire pentru cei care nu se pot lăsa de fumat şi de fapt riscul este de a-i determina pe „nefumători” să se apuce iarăşi de fumat vechile ţigări.

 Experţii atrag în special atenţia asupra faptului că aceste ţigări nu prezintă nicio restricţie în ceea ce priveşte vârsta la care pot fi cumpărate şi sunt disponibile şi în arome de căpşuni sau ciocolată, putând fi astfel la fel de ademenitoare pentru copii cum sunt băuturile răcoritoare.

Acroleina, molecula foarte toxică din ţigările electronice, a fost detectată în unele teste chiar şi la niveluri mai ridicate faţă de ţigările obişnuite. Raportul studiului a criticat totodată faptul că anumite modele de ţigări electronice nu au capace de siguranţă pentru copii, iar nivelul de nicotină cuprinse în conţinutul lichid al acestora ar putea fi letal pentru copii.

Editorul revistei în care a fost publicat studiul spune că acest lucru nu este un motiv de a le interzice, ci un motiv bun de a le controla. Nivelurile toxice ale moleculelor au fost depistate în ţigările electronice, ceea ce înseamnă că sunt aproape la fel de periculoase ca şi cele tradiţionale.

Imaginea indică celulele cancerului pulmonar

În luna mai, Ministrul Sănătăţii din Franţa a anunţat interzicerea folosirii ţigărilor electronice în locurile publice. Măsura a stârnit indignare în rândul vânzătorilor şi utilizatorilor acestor dispozitive. „Ţigara electronică nu este un produs obişnuit. Este nevoie de această măsură, pe care am aplicat-o şi în cazul ţigărilor tradiţionale. Măsura asigură că acestea nu pot fi fumate în spaţii publice, vânzarea lor este limitată celor care nu au 18 ani, iar firmele nu au voie să facă publicitate acestui produs”, spune Touraine.

Conceput să imite aspectul unei ţigări normale, dispozitivul electonic constă într-un cartuş ce conţine nicotină lichidă şi o componentă de încălzire. Prin tragerea de la un capăt al ţigării, lichidul plin cu nicotină trece prin această componentă, fiind transformat într-un vapor vizibil care este inhalat şi apoi expirat.

Preocupările specialiştilor vizează în special substanţele chimice pe care acest lichid le mai conţine. Câţiva cercetători de la Universitatea din California au descoperit particule de argint, fier, aluminiu şi silicat şi nanoparticule de tinichea, crom şi nichel, multe dintre acestea fiind descrise de aceştia drept cunoscute că ar cauza afecţiuni respiratorii.

„Aceste ţigări electronice ar putea, totdată, să determine copiii de a se apuca de fumat”, a concluzionat Touraine.

Citește și
1 Comentariu
  1. Tigara electronica spune

    Expertii in medicina sugereaza ca Touraine a actionat cu un exces de prudenta, mai degraba decat sa se confrunte cu posibilele riscuri asupra sanatatii ale tigarilor electronice. „Ministrul francez a fost extrem de precaut, iar zelul sau este catastrofic”, a declarat Jean-François Etter, profesor de Sanatate Publica la Universitatea din Geneva. Tigara electronica este o alternativa care poate salva milioane de vieti. Nu inteleg aceste declaratii dezamagitoare, care sunt impotriva bunastarii populatiei. ” Pentru multi oameni de stiinta, tigara electronica are, intr-adevar „potential terapeutic” – chiar daca aceasta nu este un medicament impotriva dependentei.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata