Guvernul a aprobat plata contribuţiei anuale de 10.000 de euro la Academia Internaţională Anticorupţie

0

Guvernul a aprobat plata sumei de 10.000 de euro ce reprezintă cotizaţia de participare a Ministerului Justiţiei (MJ) la Academia Internaţională Anticorupţie pentru anul 2013, potrivit unui comunicat al MJ remis miercuri.

„Prin Hotărârea de Guvern adoptată marţi, Guvernul României a aprobat plata contribuţiei anuale, în valoare de 10.000 de euro, a României, reprezentată prin Ministerul Justiţiei, la Academia Internaţională Anticorupţie (IACA). România este membru fondator al IACA, instituţie creată ca un centru global de excelenţă care urmăreşte să creeze o abordare inter-disciplinară a formării profesionale anticorupţie”, se arată în comunicat.

Ministerul Justiţiei şi-a propus crearea unui parteneriat pe termen lung cu Academia, care să contribuie la promovarea pe plan internaţional a expertizei dobândite de autorităţile române în lupta împotriva corupţiei, în condiţiile în care, la nivelul structurilor de conducere ale Academiei, România este reprezentată în Consiliul Guvernatorilor şi în Consiliul Internaţional Academic.

Academia Internaţională Anticorupţie funcţionează ca organizaţie internaţională în baza unui acord de înfiinţare începând cu 8 martie 2011. IACA are sediul la Viena şi este un organism cu personalitate juridică internaţională.

Ca membru fondator al IACA, România a semnat Acordul de înfiinţare al Academiei ca organizaţie internaţională la data de 2 septembrie 2011 şi l-a ratificat la 2 august 2011. Până în prezent, Acordul de înfiinţare al IACA a fost semnat de 51 de state şi 2 organizaţii internaţionale, iar 4 state au aderat la acest acord.

Academia Internaţională Anticorupţie este o iniţiativă comună a UNODC (Oficiul ONU împotriva Drogurilor şi Criminalităţii), Austria şi OLAF (Oficiul European de Luptă Antifraudă) şi funcţionează ca un centru de excelenţă în domeniul educaţiei, pregătirii profesionale, cercetării şi cooperării în domeniul anti-corupţiei IACA urmăreşte să contribuie la implementarea eficientă a UNCAC (Convenţia ONU împotriva Corupţiei). INTERPOL a sprijinit crearea acestei Academii şi oferă expertiza pe care o are în ce priveşte aplicarea legislaţiei.

Printre obiectivele Academiei se numără: abordarea fenomenului corupţiei într-un mod cuprinzător şi interdisciplinar; profesionalizarea muncii anticorupţie pentru a atinge cele mai moderne şi mai exacte standarde; îmbunătăţirea substanţială a eficienţei instituţiilor, organizaţiilor şi persoanelor angajate în prevenirea şi combaterea corupţiei; elaborarea unor studii privind eficienţa strategiilor şi activităţilor anticorupţie; consolidarea dialogului existent, colaborarea, schimbul de sinergii între părţile interesate; construirea unor parteneriate cu părţile interesate implicate.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.