EUR
4,76 RON
(+0.11%)
USD
4,18 RON
(+0.4%)
GBP
5,49 RON
(+0.53%)
CHF
4,21 RON
(-0.15%)
AUD
2,98 RON
(+0.02%)
CAD
3,13 RON
(+0.53%)
BGN
2,43 RON
(+0.11%)
RUB
0,07 RON
(-0.53%)
ZAR
0,29 RON
(-1.21%)
BRL
1,11 RON
(-0.1%)
CNY
0,62 RON
(+0.35%)
INR
0,06 RON
(+0.02%)

Mănăstirea Frăsinei – tărâmul interzis femeilor

25

Retrasă între munţi şi străjuită de o parte şi de alta de păduri seculare, Mănăstirea Frăsinei  din Carpaţi a atras, încă din cele mai îndepărtate timpuri, sufletele însetate de linişte şi viaţă duhovnicească.

Mănăstirea Frăsinei se află în comuna Muereasca, la 25 de kilometri de Râmnicu Vâlcea şi este singura mănăstire ortodoxă din România în care accesul femeilor este interzis prin legamânt.

Biserica Mănăstirii Frăsinei poartă hramul Adormirea Maicii Domnului, cu întreg ansamblul de clădiri, în formă de cetate.

Ca toate mănăstirile din ţară, acesta este un locaş de unitate ortodoxă, în ea vieţuind în perfectă armonie călugări din toate zonele ţării. Aici vin creştini de pretutindeni, pentru a se tămădui sufleteşte şi trupeşte şi apoi se întorc în lume cu focul sacru al unităţii credinţei strămoşeşti şi strâns legat de acesta cu al unităţii de neam.

Călugării vieţuitori au fost întotdeauna modele de oameni de jertfă, care şi-au închinat viaţa venind aici, în locuri retrase, pentru a se ruga atât pentru ei, cât şi pentru cei din lume.

 

Întemeierea Mănăstirii Frăsinei

 Mănăstirea Frăsinei, denumire primită datorită pădurilor de frasini din zonă, datează din anul 1710, când doi monahi, cuvioşii Ilarion şi Ştefan, s-au retras în aceste locuri singuratice. La început, cei doi au locuit într-o colibă de lemn, având doar un paraclis, unde se rugau.

După anul 1718, se hotărăsc să se stabilească definitiv aici şi să dea o formă legală schitului pe care îl înfiinţaseră. Astfel, în anul 1727, cei doi monahi primesc aprobare de la episcop pentru întemeiere noului schit, alături de un lot de pământ format în mare parte din pădure şi păşune.

Cu toate astea, locuitorii satului din apropiere au încercat să-i alunge pe călugări şi să le ia pământul. Cu ajutorul a doi boieri din Râmnicu Vâlcea, Cârstea şi Nicoliţă, care au cumpărat pământul şi mai apoi l-au dat schitului prin donaţie, conflictul a fost încheiat.

 

Un adevărat Athos românesc

Mănăstirea Frăsinei creşte în importanţă în mod deosebit prin ctitorul ei, Sfântul Ierarh Calinic, care, acum ca şi atunci când era în viaţă, este oblăduitorul, ajutătorul, sprijinitorul atât al călugărilor, cât şi al creştinilor care au nevoie de pace şi alinare sufletească.

După ce s-a rugat doi ani pe muntele sfânt din Grecia, unde femeile nu au avut niciodată acces, Sfântul Calinic a pus temelia lăcaşului de la Frăsinei. Un loc al bărbaţilor şi numai al bărbaţilor.

Nu sunt garduri, nu sunt paznici, nu există camere de supraveghere. Totuşi, există o barieră invizibilă care ţine femeile departe de Muntele Athos al României. Este un legământ lăsat de Sfântul Calinic, prin care nicio femeie să nu se apropie de mănăstirea de la Frăsinei, iar încalcarea sa va atrage pedepsirea vinovatei.

Cine îndrăznea să încalce această regulă avea să se îmbolnăvească sau să moară în chinuri groaznice. Calinic a aşezat o piatră de legământ la aproximativ doi kilometri de mănăstire, gravând cu litere chirilice un greu blestem pentru cine încalcă legământul, dar şi binecuvântare pentru cine-l respectă. Pe acestă piatra stă scris:

Acest sfânt locaş s-a clădit din temelie spre a fi chinovie de părinţi monahi şi fiindcă din partea femeiască putea să aducă vreun scandal monahilor vieţuitori acolo, de aceea sub grea legătură s-a oprit de la acest loc să mai treacă inainte, sub nici un chip, parte femeiască. Iar cele ce vor îndrăzni a trece să fie sub blestem şi toate nenorocirile să vie asupra lor, precum: sărăcia, gârbavia şi tot felul de pedepse, şi iarăşi celor ce vor păzi această hotărâre să aibă blagoslovenia lui Dumnezeu şi a smereniei noastre şi să vină asupra lor tot fericitul bine. (Calinic, episcopul Râmnicului Noului Severin, 17 ian. 1867).”

Regulamentul Sfântului Ierarh Calinic, de a nu se mânca niciodată carne în mănăstire, de a nu intra niciodată femei şi de a se face slujbă de la miezul nopţii până dimineaţa este respectat cu stricteţe de orice vieţuitor al mănăstirii.

Biserica Mănăstirii Frăsinei este construită în formă de cruce, cu o singură turlă centrală sprijinită pe patru arcade ogivale şi păstrează împărţirea clasică cu pridvor, pronaos, naos şi altar.

Actualmente Biserica veche a schitului Frăsinei se află în perfectă stare, ea servind drept biserică de cimitir. Nu se oficiază în ea decât la 24 iunie când se face hramul bisericii. Biserica cea veche se află la o distanţă de două sute de metri de noua mănăstire, ctitorită de Sfântul Ierarh Calinic.

loading...

Citește și
Loading...

25 Comentarii
 1. Nicoleta Niculescu spune

  Am citit de 2 ori si nu am inteles. Hramul Bisericii este, in prima parte a articolului, ADORMIREA MAICII DOMNULUI, adica 15 august si mai jos – 24 iunie -COBORAREA SFANTULUI DUH – ADICA SANZAIENELE (DRAGAICA). Ori este vorba de 2 biserici diferite – una veche – care are un hram si a doua, cea noua, care are alt hram… Este un articol pe care as fi vrut sa-l inteleg.

 2. gabriela spune

  Articolul se refera la schitul Muiereasca care se afla la 2 km de manastirea Frasinei. Acolo nu au voie femeile. Blestemul este pus in dreptul manastirii Frasinei dar pe marginea drumului care urca la Muiereasca.
  La Frasinei se pot duce femeile fara probleme. Acolo am vazut cateva slujbe de exorcizare care sunt intr-adevar socante.
  E pacat ca cel care a scris articolul nu s-a informat.

 3. sorin spune

  am ceva vreme de cind merg la frasinei si pot spune ca acolo ma simt cel mai bine,am descoperit credinta si nu stiu daca in alta parte pot simti acelasi lucru. esti cuprins de un duh puternic,simti cum totul vibreaza in tine , fantastic, cind pleci de acolo te simti alt om ,mai puternic, mai increzator,mergeti acolo si veti simti cum mina lui dumnezeu va mingie

 4. Maria spune

  Doamne ajuta!!
  Poate cineva sa-mi spuna cum pot trimite un pomelnic si o rugaciune pentru parintii din aceasta Sfanta manastire??Am mare nevoie de ajutorul lor prin rugaciune . Va multumesc din suflet

 5. pt. Maria: spune

  Adresa Mănăstirii Frăsinei:
  Stareţ Neonil Ştefan. Mănăstirea Frăsinei,
  com. Muiereasca, cod 247411, jud. Vâlcea

 6. gheorgita spune

  am trecut de citeva ori ..la acest lacas sfint …si am cunoscut ..tot binele din lume ..si pt ..mine ..si intreaga familie ….ar trebui..toti ..sa mergem ..in acest loc minunat ….multa sanatate ..tutoror ..care satau si se rog pt ..noiii ,..si poporul nostruu …..daca treceti prin zona ….nu ezitatii ..sa mergeti

 7. petrica spune

  asi vrea sa stiu si eu daca este interzis sa se unga cu mir sfant de la frasanei femeile va rog mult de tot

 8. Mihael spune

  Pot sa spun ca este o Minastire cu adevarat Credincioasa si sint mindru ca locuiesc nu departe de ea la 8km. ma duc cu drag si respect la aceasta Minastire.

 9. mirela spune

  pana la urma unde au voie sa intre femeile si unde nu?..sigur la schit nu. dar nu inteleg daca nici la frasinei, in cazul in care este vorba de doua locasuri… cine ma poate lamuri?

  1. unu spune

   Draga mirela, din ce am inteles eu, trebuie sa ajungi jos la poarta manastirii. Acolo, intrebi unul dintre calugarii manastirii (care cunoaste locurile si regulile locale) sau vre-un preot care cunoaste foarte bine aceste aspecte. Este si mai bine daca obtii informatii de la 2-3 surse autorizate (calugari ai manastirii, preot care slujeste la acea manastire) decat de la mii de alte persoane bine-intentionate dar care nu cunosc in intregime toate regulile manastirii respective.
   In principiu, gandeste-te ca faci o vizita surpriza dar, ca sa nu indispui gazdele, la intrarea in casa lor, le intrebi ce ai voie si ce nu ai voie. Logic, nu?

 10. Ihtis spune

  Acum 2 zile la Frasinei, chiar de ziua Sf Mc Calinic, rulota unei credincioase false (Alexandra din Jina SB) care se ”nevoia” dincolo de legamantul Sf Calinic a fost luata de ape si facuta bucati pana aproape de Muereasca. Multe astfel de femei cu o paruta evlavie vin astazi din pacate si strica linistea calugarilor de acolo. Celor ce nu vor intra si nu vor deranja sa vina asupra lor tot fericitul bine !

 11. Adina spune

  Sfanta manastire…apropo, exista si manastiri nesfinte? Deci, 2 gay au pus de un schit ulterior devenit manastire si, firesc, au pus embargo pentru femei. Blesteme, bla bla-uri, mai ceva ca in evul mediu. Ce cretin popor sa mai creada in baliverne de genul asta. Dar, la asa mentalitate nici nu e de mirare ca romanii sunt jegul Europei si nimeni nu ii vrea!

  1. unu spune

   Rusine sa-ti fie Adina.
   Sa nu te miri de pedepsele pe care le vei primi pentru pacatele tale, facute cu gandul, cu vorba si cu fapta.

   1. Andreea spune

    Nu trebuie sa ii fie rusine deloc.Scrie un adevar care ii deranjaza pe multi . Stiu .

  2. unu si ceva spune

   Tu, nimic fara valoare ( caci pana si jegul pe care-l pomenesti este mai valoros decat tine), indraznesti sa otravesti aceasta pagina cu mizeriile tale? Te ascunzi sub numele Adina dar, cine (ce) esti cu adevarat?
   1. n-am gasit nicaieri in articol expresia „sfanta manastire”. De unde ai scos-o?
   „sfantul locas” este expresia pentru locurile de cult, rugaciune, reculegere, etc. locasuri sunt si carciumile dar alea nu sunt sfinte.
   2. cei doi care au pus bazele schitului care a devenit mai apoi manastire erau calugari, doi monahi cuviosi, nu 2 gay. faci confuzie intre termeni, sau esti proasta de-a binelea. Daca ai scris asta cu intentie, exista legi in tara asta impotriva calomniei (caci acesta este termenul pentru o acuzatie sau afirmatie falsa, nesustinuta de probe irefutabile). Ai trait tu pe vremea aia sa poti sustine ca-i cunosteai pe cei 2? Ai stat la fundul lor sa vezi ca faceau ce fac cei numiti azi gay? Aruncarea cu invective aiurea te trimite la subsolul vietatilor; pana si viermii, ramele sau bacteriile si virusii sunt mai valorosi decat tine.
   3. „embargo pentru femei”? Proasta proastelor, nu ei au stabilit aceste reguli ci Sfantul Ierarh Calinic. Motuvele? Mai citeste de un milion de ori ca tot proasta esti si nu (vrei sa) pricepi.
   4.Manastirea a fost infiintata in epoca moderna nu in evul mediu, iar regulile ei tin de epoca moderna, nu de evul mediu. Mai documenteaza-te de miliarde de ori si vei descoperi ca in evul mediu femeile erau mai respectate decat in epoca moderna. Cauza, ele si comportamentul unora dintre ele.
   5.Daca nu crezi in blesteme, nu cred ca te afecteaza. Dar, de fapt, pe tine te deranjeaza blestemele tocmai pentru ca tu crezi in ele. Deci, cine e mai inapoiat, tu sau cei de-acu’ 2 secole?
   Iar blestemele nu sunt ca in evul mediu, de cand se stie omenirea de atunci sunt si
   blestemele.
   6. Ce treaba are poporul cu frustrarile tale? De ce sustii ca un popor intreg e cretin? Cretinitatea e doar in mintea ta.
   Nu poti eticheta un popor intreg!
   Cine eticheteaza se dezonoreaza!
   Asta in cazul persoanelor, a individualitatilor; in cazul unor intregi comunitati situatia este diferita: caderea este accelerata, profunda si nelimitata in jos, pentru cei care eticheteaza intregi popoare.
   7. Daca tu crezi ca-s baliverne, demonstreaza ca nu-s! Demonstreaza tu, prin propria ta experienta, prin riscul tau propriu. Nu te lansa in discursuri penibile pe net.
   8. La ce mentalitate te referi? La cea sanatoasa ca barbatii sunt diferiti de femei si femeile sunt diferite de barbati (iar o comparatie intre cele doua sexe complementare este sortita esecului); in consecinta, barbatii trebuie sa faca anumite lucruri iar femeile altele dar, si barbatii si femeile trebuie sa formeze intreguri, sa se completeze reciproc, pentru ca doar impreuna sunt intregul, nu separat, unul contra celuilalt?
   Daca tu consideri ca toate femeile sunt mai bune decat barbatii esti mai proasta decat toti prostii care considera ca toti barbatii sunt mai buni decat femeile.
   9. Daca tu te simti jeg, recunoaste sus si tare pe toate caile ca esti jeg, nu jigni toti romanii precum ca ar fi toti „jegul Europei” si nimeni nu i-ar vrea. Te inseli profund. Toti, dar absolut toti, doresc sa aiba romani in companiile lor sau in oraselele lor, deoarece majoritatea europenilor isi doresc romani seriosi in preajma lor, pentru ca localnicii conationali sunt mai lenesi, mai individualisti, mai separatisti, mai necooperanti decat romanasii nostri alungati din tara de saracie.
   Europenii nu vor in preajma lor doar tigani si infractori. Infractorii sunt de mai multe natii, nu doar romani. Romanii sunt de multe ori confundati cu tiganii, numiti mai recent romi/romy, o confuzie usor de scuzat pentru cei neintruiti sau prosti dar, de neiertat pentru cei care cunosc macar 30% din adevar.
   So, that is it! You are very, very, very stupid! Or not?
   If i wrong, PROVE IT!

   1. unu si ceva spune

    -scuze pt viteza si neverificare serioasa in timp util (inainte de postare)

    ERATA:

    la punctul 3. „Motuvele?” a se citi: „Motivele?”

 12. elico spune

  draga mirela incearca sa treci de placa de interzis femeilor la manastirea frasinei si vezi ce bla-bla este! incercarea merita! dumnezeu si maica domnului sint inferiori romanilor cu bani multi! succes in incercare!!

  1. unu spune

   Cred ca te adresai Adinei (ea e cea cu bla-bla), nu mirelei. mirela doar dorea sa stie daca au voie femeile, si (pana) unde.

 13. lucian spune

  Nu se intapla nimic daca treci de placa in sus mai sut 2 km. pana la biserica care nu au voie femeile nu ai voie sa intri pe poarta biserici

 14. gheorghe spune

  sint destule biserici unde este permis si pentru femei asa ca incercati acolo unde va permite .

 15. inger cazut spune

  mda… discriminare… si multe altele…

 16. blaga eugenia spune

  Ce gândire tâmpită are unii față de o poruncă sfântă,……..Inger cazut ești chiar cazut de tot ….FEMEIA ESTE CEA MAI ISPITITOARE ființă de pe fața lumii.

  1. Andreea spune

   Ea este ispititoare si barbatilor nu le plac deloc?! Daca femeia ar fi fost cu capul pe umeri si nu sa cada fiecarui berbec va spun sigur ca ar fi fost gay.

 17. unu si mai mult spune

  Doresc sa reamintesc unor necunoscatori faptul ca o MANASTIRE este un loc privat.Nu este un loc public in care „majoritatea sa faca legea”.Nu confundat manastirile cu discotecile sau barurile!
  Daca sunteti primiti in manastiri sa va rugati, respectati gazdele! Manastirile nu sunt obligate sa primeasca oameni obisnuiti la rugaciuni; pentru asta sunt bisericile din sat sau din cartier(pt oraseni).
  Orice manastire trebuie tratata cu RESPECT.
  Cine nu respecta regulile interne ale fiecarei manastiri in parte (crestina, budista, islamica, etc) este identic celui care iti sparge casa ori iti violeaza fetele si femeia in casa ta, de fata cu tine. Adica: ABUZ, VIOL, LIPSA DE RESPECT, etc.
  Deci:
  RESPECTATI DE UN MILION DE ORI, INAINTE DE A CERE O SINGURA DATA RESPECT PT
  VOI INSIVA!

 18. Andreea spune

  Braov Adina ! Eu personal din toate religiile posibile ale lumii nu am inteles decat un singur lucru: ca femeia nu este decat un ” blestem al societatii” . As dori sa stiu si eu unde si in ce religie unei femei nu i se cer sacrificii si este apreciata la justa ei valoare? In lume avem locuri asa zise sfinte in care femeie este ablamata, blestemata , dicriminata, insa as vrea sa stiu si locuri in care barbatii nu au voie?Daca este sa o luam la bani marunti si in simple biserici femeia profaneaza biserica prin simpla ei prezenta Dar nu este nimic , vine si noua religie New Age in care femeia sa fie egala cu barbatul .

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.