Marea Britanie împinge înapoi calendarul răspunsului la atacul chimic din Siria

Marea Britanie şi-a schimbat poziţia asupra Siriei miercuri, 28 august, declarând că trebuie să vadă rezultatele inspectorilor de arme chimice prezentate Consiliului de Securitate al ONU înainte de a răspunde militar şi că parlamentul britanic ar trebui să voteze în această chestiune de două ori, notează agenţia Reuters.

Marea Britanie a refuzat anterior să spună dacă ar aştepta un raport al ONU înainte de a lansa o acţiune militară şi a sugerat că parlamentul britanic ar trebui să obţină doar un vot asupra unei acţiuni militare – joi.

Dar, secretarul general al ONU Ban Ki-moon a cerut mai mult timp pentru ca inspectorii să-şi finalizeze munca, Rusia a declarat că este prematur pentru o rezoluţie la ONU, iar liderul Partidului Laburist britanic de opoziţie Ed Miliband a spus clar că partidul său vrea dovezi sigure că guvernul sirian a folosit arme chimice, precum şi un al doilea vot parlamentar.

„Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite ar trebui să aibă posibilitatea imediat să ia în considerare acest raport /al inspectorilor/ şi… toate eforturile ar trebui făcute pentru a asigura o rezoluţie a Consiliului de Securitate ce sprijină acţiunea militară înainte ca orice astfel de acţiune să fie întreprinsă”, se afirmă într-o copie a unei moţiuni a guvernului britanic ce va fi dezbătută în parlament joi.

Primul ministru David Cameron a declarat mai devreme miercuri că Marea Britanie va depune un proiect de rezoluţie în Consiliul de Securitate ce condamnă presupusele atacuri cu arme chimice ale forţelor preşedintelui sirian Bashar al-Assad şi autorizează „măsuri necesare”.

Consiliul Naţional de Securitate britanic a susţinut de asemenea în unanimitate acţiunea. Într-un amendament depus de laburişti, aceştia declară că vor sprijini acţiuni militare doar dacă membrii Consiliului de Securitate al ONU văd înainte raportul inspectorilor, printre alte condiţii.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.