EUR
4,76 RON
(+0.11%)
USD
4,18 RON
(+0.4%)
GBP
5,49 RON
(+0.53%)
CHF
4,21 RON
(-0.15%)
AUD
2,98 RON
(+0.02%)
CAD
3,13 RON
(+0.53%)
BGN
2,43 RON
(+0.11%)
RUB
0,07 RON
(-0.53%)
ZAR
0,29 RON
(-1.21%)
BRL
1,11 RON
(-0.1%)
CNY
0,62 RON
(+0.35%)
INR
0,06 RON
(+0.02%)

Muzeul Oului din Vama

0

În inima Bucovinei, într-o comună aşezată într-un cadru natural deosebit de frumos care străjuieşte intrarea în Carpaţi şi în Transilvania, comuna Vama deţine cea mai numeroasă colecţie de ouă din România şi una dintre cele mai importante din Europa. Nu departe de Sfintele Mănăstiri Voroneţ, Suceviţa, Salina Cacica şi multe alte obiective turistice, Muzeul Oului de la Vama este sălaşul în care se păstrează cu sfinţenie tradiţiile zonei şi ale meşteşugului încondeierii ouălor, care au făcut înconjurul lumii.

Ecaterina Pop

 

  •  Colecţie de peste 3.000 de ouă

Muzeul Oului din Vama şi-a făcut deja cunoscut numele în lume, iar cea care îl îngrijeşte ca pe propriul copil este Letiţia Orşivschi, artist internaţional în încondeierea ouălor, precum şi proprietar şi custode al muzeului. Şi-a transformat casa părintească în muzeu, iar astăzi are cea mai mare colecţie de ouă din România, precum şi una dintre cele mai importante din Europa.

Muzeul Oului este inedit din toate punctele de vedere, iar valoarea sa este incontestabilă. Frumos aşezate în vitrine şi luându-ţi ochii prin frumuseţe şi diversitate, cele peste 3.000 de ouă au fost adunate de doamna Letiţia din toată lumea în 14 ani de participări la expoziţii şi saloane internaţionale, sau sunt ouă din Bucovina foarte vechi, moştenite de la străbunici.

Practic, ouăle de la Muzeul Oului sunt structurate pe două secţiuni: Ouă din Bucovina şi Ouă din toată lumea, aranjate în cele 22 de vitrine ale muzeului.

Ouăle sunt lucrate în tehnici diferite, pe diferite tipuri de suport, şi anume coajă de ou, lemn, ceramică, porţelan, piatră şi sticlă, aur, argint, alte metale şi materiale textile, toate de o frumuseţe aparte, în care tradiţia încondeierii este făcută la cel mai înalt nivel de creaţie.

Colecţia de ouă de la Muzeul Oului cuprinde şi ouă rare, şi anume ouă de emu, nandu, tinamu, broască ţestoasă, crocodil, flamingo şi ouă de dimensiuni foarte mici, cum sunt cele de potârniche, vrabie, porumbel. De asemenea, aici se găsesc ouă de fazan, păun, prepeliţă, raţă, gâscă, curcă, struţ.

Fiecare ou în parte are frumuseţea şi specificul lui. Spre exemplu, în colecţia internaţională se găsesc ouă zgâriate din Germania, ouă perforate din Cehia, ouă tradiţionale slovace cu paie decupate sau fire metalice aplicate. Aceste ouă şi-au căpătat unicitatea în momentul încondeierii lor, ele nu sunt nişte ouă obişnuite, ci din contră, adevărate opere de artă.

Printre ele mai întâlnim porţelanul englezesc în formă de ou, motivele religioase ale grecilor pe coaja naturală de ou, tehnica emailului tradiţională în Caşmirul pakistanez şi cultul elefantului de pe ouăle din India.

Printre cele 22 de vitrine, una este dedicată ouălor cu motive vechi de la Vama, realizate cu „culori bătrâneşti” şi „culori de pământ”, iar o altă vitrină este dedicată muncii artistei Letiţia Orşivschi. Cel mai vechi ou din colecţia personală este lucrat de către aborigenii australieni.

Celelalte ouă sunt româneşti, din toate zonele cu tradiţie, în special din Bucovina, moştenite de la străbunici, de la începutul anilor 1900 sau colecţionate de-a lungul timpului, cu simboluri tradiţionale, finalizate sau în diferite faze de lucru.

Muzeul Oului este un obiectiv foarte important în descoperirea meşteşugului încondeierii ouălor, păstrat cu sfinţenie aici, în inima Bucovinei, în comuna Vama, o localitate veche de peste 600 de ani.

La Vama, tradiţia meşteşugului încondeierii ouălor este consemnată în Monografia comunei Vama. Nu există casă bucovineană în care să nu se găsească obiecte de artă tradiţională, iar de Paşte tradiţionalele ouă încondeiate.

Muzeul oului este una dintre emblemele zonei, fapt pentru care oul încondeiat a ajuns la nivel de artă, artă care este transmisă mai departe pentru oricine doreşte să o descopere, participând pe viu la o lecţie în cadrul Atelierului de încondeiere de la Muzeul Ouălor din Vama, sub îndrumarea prof. Letiţia Orşivschi.

Muzeul Oului din Vama poate fi vizitat zilnic de la 10:00 la 18:00, contra unui tarif de intrare. De asemenea, se mai plătesc taxă de fotografiere, taxă de filmat şi demonstraţia încondeierii.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.