Biserica Madona Dudu din Craiova

În centrul oraşului Craiova, în imediata apropiere a Muzeului de Istorie, se află o frumoasă biserică, unde credincioşii vin cu mic cu mare pentru a se închina la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului. Biserica Madona Dudu, aşa cum a fost denumit acest sfânt locaş, cunoscută mai ales sub denumirea de Catedrala Maicii Domnului din Craiova, se spune că este înconjurată de câmpuri energetice. Aici a funcţionat primul spital de alienaţi mintal din Craiova şi tot în această locaţie este atestată documentar prezenţa primei şcoli de cântăreţi din Craiova.

Ecaterina Pop

 

 •  Găsită într-un dud

Numele acestei biserici se leagă de o mică povestioară. Pe locul unde se găseşte astăzi biserica se afla odinioară o livadă unde cei mai mulţi dintre negustorii care veneau să îşi vândă marfa în Craiova se odihneau la umbra duzilor. Într-o bună zi, un negustor evreu, aflându-se sub umbra unui dud din livadă, a văzut o icoană cu o lucire ca de aur printre crengile copacului.

Evreul a luat-o cu gândul spre a o vinde, a ascuns-o în podul unei case, dar când să meargă cu ea la târg, icoana nu se mai afla acolo, iar el s-a mâhnit crezând că cineva a furat-o.

Nu după mult timp, evreul, aflat în aceeaşi livadă pentru a se odihni, a găsit iarăşi icoana, în acelaşi dud, unde o descoperise şi prima oară. A luat-o şi s-a dus direct la târg să o vândă, însă icoana se făcu nevăzută dintr-o dată. Ducându-se iarăşi în livadă, văzu iarăşi în acelaşi dud icoana, de parcă nimeni nu o clintise de acolo.

Vestea cu negustorul şi icoana se răspândise, iar proprietarul livezii, un mare boier al vremii, hotărî să construiască o biserică închinată Maicii Domnului, convins fiind că este o minune a ei. De atunci, biserica ar purta hramul Maica Precista de la Dud, nume care s-a latinizat mai târziu, devenind „Madona Dudu“, data cinstitului praznic fiind fixată în ziua Adormirii Maicii Domnului, pe 15 august.

Aşa s-a născut Biserica Madona Dudu din Craiova. Prima atestare documentară apare în anul 1758, când pe locul vechii biserici din lemn se construieşte o alta mai mare, zidită din piatră, de doi boieri, Constantin Fotescu şi Hagi Ion Gheorghe. A fost construită în stil brâncovenesc, cu abside pentru strane, având trei turle: una deasupra naosului şi două deasupra pronaosului.

În jurul bisericii s-au construit chilii, care aveau să devină sălaşul primului spital de alienaţi mintal din Craiova, bolnavi care, pe lângă odihnă, primeau hrană din veniturile bisericii.

De la zidirea sa şi până astăzi, biserica a fost supusă multor restaurări şi încercări ale vremii, războaie şi asedieri. În anii 1800-1801, întreaga Craiovă a fost incendiată de către turci, inclusiv biserica Madona Dudu, însă icoana Maicii Domnului a fost singura care a scăpat vie şi nevătămată, de parcă niciun incendiu nu o atinsese.

Biserica Madona Dudu a fost pe rând loc de săvârşire al slujbelor de către episcopi, sălaşul Spitalului de alienaţi mintal, locul unde a funcţionat şi prima Şcoală de cântăreţi din oraş, unde a fost popularizată muzica psaltică de origine bizantină în Biserica din Oltenia. Tot aici a funcţionat apoi o Şcoală pentru fete cu profil de ţesătorie, iar astăzi în vechea clădire a sanatoriului, de lângă biserică, functionează Colegiul Naţional Gheorghe Chitu, adică fostul Liceu Pedagogic.

 

 •  Icoana Maicii Domnului făcătoare de minuni

Singura care a rămas intactă de la începuturile bisericii Madona Dudu este icoana aceasta, care a atras atenţia multor cercetători, specialişti şi oameni veniţi din toate colţurile ţării şi ale lumii. Icoana a trecut prin multe încercări, scăpând neatinsă din incendiul care a mistuit biserica, fapt pentru care preoţii şi de atunci şi de astăzi cred cu tărie că icoana este făcătoare de minuni.

Locuitorii Craiovei se simt protejaţi de această icoană şi toţi cei care păşesc pragul bisericii spun că este un adevărat miracol şi că Fecioara i-a ajutat ori de câte ori i s-au rugat.

Feţele bisericeşti spun că orice icoană poate, teoretic, să facă minuni, iar puterile lor se trag din faptul că sunt sfinţite înainte de a intra în biserică. În ceea ce priveşte icoana Maicii Domnului de la Catedrala Episcopală Madona Dudu, se pare că este ceva mai mult.

În anul 2004, un grup de 45 de cercetători de la Institutul Oxford a poposit la Craiova special pentru a măsura câmpurile energetice pe care le emană icoana. Aceştia au rămas uimiţi de ce s-a putut întâmpla, aparatele lor o luaseră razna, iar reacţia lor a fost „Este aproape vie!”

Icoana Maicii Domnului de aici a plâns aproape o săptămână cu lacrimi de mir în acelaşi an şi la fel de interesant este că, din spusele preoţilor, ea nu poate fi fotografiată tot timpul. Celor care au încercat să o fotografieze, li s-a şters filmul fără nicio explicaţie logică. Un alt lucru interesant cu icoana este că nu poate fi mutată din acel loc.

 Astăzi, biserica este paraclis mitropolitan. În pronaosul bisericii este înmormântat poetul Vasile Cârlova. Biserica Madona Dudu a fost declarată monument istoric la grupa valorică A.

Citește și
3 Comentarii
 1. Ionescu spune

  „În pronaosul bisericii este înmormântat poetul Vasile Cârlova.” Este o informatie gresita. Poetul este inmormantat intr-un paraclis aflat la cca 100 de metri in fata bisericii.

 2. Ionescu spune

  „iar astăzi în vechea clădire a sanatoriului, de lângă biserică, functionează Colegiul Naţional Gheorghe Chitu, adică fostul Liceu Pedagogic”. Informatie complet eronata. Sanatoriul a fost transformat intr-adevar in Liceu Pedagogic, astazi Colegiul National Stefan Velovan, dar se afla departe de biserica Madona Dudu, la cca 3 km spre Nord. Colegiul National Gheorghe Chitu este si el departe de biserica, la cca 1 km. Langa biserica functioneaza Muzeul Olteniei, sectia Istorie, in vechea cladire a scolii de fete.

 3. Ionescu spune

  „biserica ar purta hramul Maica Precista de la Dud”, corect este Maica Precista ot Dud.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.