EUR
4,84 RON
(0%)
USD
4,30 RON
(0%)
GBP
5,37 RON
(0%)
CHF
4,55 RON
(-0.09%)
BGN
2,47 RON
(0%)
BYN
1,76 RON
(0%)
CAD
3,17 RON
(+0.2%)
RSD
0,04 RON
(0%)
AUD
2,99 RON
(0%)
JPY
0,04 RON
(0%)
CZK
0,18 RON
(-0%)
INR
0,06 RON
(0%)

Greenpeace: Modificările propuse de Ministerul Mediului pentru legislaţia ariilor protejate sunt nocive

Propunerile Ministerului Mediului care modifică OUG 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice sunt nocive şi surprinzătoare, fiind de natură să submineze progresele certe înregistrate de România în ultimii ani în privinţa conformării la cerinţele UE în domeniu, atât în privinţa legislaţiei cât şi în privinţa majorării suprafeţelor protejate, potrivit unui comunicat al Greenpeace.

Spre exemplu, modificările propuse în cazul articolului 28 al Ordonanţei elimină caracterul obligatoriu al avizului administratorilor/custozilor ariilor protejate în privinţa emiterii actelor de reglementare pentru planuri, proiecte şi/sau activităţi care pot afecta semnificativ ariile naturale protejate. Instituirea unui caracter consultativ al acestor avize reprezintă o anulare a capacităţii custozilor de a-şi exercita rolul şi de a-şi îndeplini obligaţiile ce le revin în calitate de administratori pentru menţinerea statutului favorabil de conservare a ariilor protejate, se arată în comunicat.

Totodată, modificările propuse articolului 561 se referă la încetarea regimului de arie naturală protejată prin decizia autorităţii publice centrale pentru protecţia mediului în cazul ariilor naturale protejate de interes naţional care şi-au pierdut in totalitate sau parţial valoarea şi capacitatea conservativă pentru care au fost declarate iniţial. Formularea propusă prin adăugarea sintagmei ‘în parte’ nu este consecventă şi nici consistentă cu celelalte reglementări în materie în vigoare (Legea nr. 101/2011, HG 8/2013), eliminând practic activităţile de prevenţie şi mai ales de refacere ecologică şi sancţionarea unor fapte privind degradarea mediului, favorizând clar activităţile economice cu impact nefavorabil asupra mediului.

‘Orice modificare a OUG nr. 57/2007 şi a legislaţiei în domeniul protecţiei mediului ar trebui să vină în sprijinul – inclusiv financiar – al administratorilor/custozilor ariilor naturale protejate pentru finalizarea planurilor de management şi adoptarea acestora, transpunerea în practică a măsurilor de prevenire şi sancţionare a activităţilor ce duc la degradarea cadrului natural, precum şi încurajarea acţiunilor de refacere ecologică şi acordarea de compensaţii’, a declarat Doina Danciu, coordonator de campanii Greenpeace CEE România, citată în comunicat.

Greenpeace este o organizaţie internaţională independentă, prezentă în 41 de ţări din întreaga lume, care acţionează pentru a schimba atitudini şi comportamente, pentru a proteja şi conserva mediul înconjurător şi pentru a promova pacea.

Premierul Victor Ponta i-a cerut ministrului Mediului, Rovana Plumb, la începutul şedinţei de Guvern de marţi, să continue discuţiile cu reprezentanţii ONG-urilor pe tema actului normativ privind modificarea regimului ariilor protejate, care ar fi trebuit să fie adoptat marţi.

‘Doamnă ministru Plumb, am văzut o dezbatere legată de ariile protejate şi o să vă rog să nu adoptăm astăzi niciun act, ci să continuaţi să discutaţi cu cei de la ONG-uri. Dacă au dreptate, ne schimbăm noi, dacă nu au dreptate, trebuie să explicăm, dar ţin foarte mult să nu luăm o decizie peste capul lor’, a spus Ponta.

Rovana Plumb a răspuns că luni, la ora 14.00, este programată o continuare a consultărilor la Ministerul Mediului.

Şeful Executivului, s-a declarat, totodată, îngrijorat de semnalele trase de unele organizaţii neguvernamentale.

‘Recunosc că am fost foarte uimit că am văzut undeva că Guvernul face din ariile protejate imobiliare. Era o exagerare, dar, pe de altă parte, am văzut o îngrijorare a unor oameni serioşi care ţin de ONG-uri şi vreau să vă rog să continuaţi discuţia să vedeţi în ce măsură e adevărat sau nu’, a adăugat premierul.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata