Încrederea în economia zonei euro a crescut chiar dacă rata şomajului a rămas la nivelul record de 12,1%

Optimismul în economia zonei euro s-a îmbunătăţit semnificativ în luna august, însă rata ridicată a şomajului scoate în evidenţă fisura dintre ţările din nord, unde economia începe să-şi revină, şi cele din sud, care se confruntă cu o rată record a şomajului, transmite Reuters.

Încrederea şefilor de companii din zona euro a crescut pentru a patra lună consecutiv. Trendul pozitiv a fost unul deosebit de puternic în Germania şi Olanda. Indicele sentimentului economic a crescut cu 2,7 puncte în luna august, până la 95,2 puncte, cea mai ridicată valoare din ultimii doi ani.

Citeste si:  Avocat familia Voiculescu: Până la confiscare mai este un drum lung de parcurs

‘Cea mai gravă fază a crizei şi cea mai dură perioadă de austeritate a trecut’, a declarat Dirk Schumacher, economist la Goldman Sachs.

Separat însă, Oficiul european de statistică (Eurostat) a anunţat că rata şomajului în zona euro a rămas stabilă, la valoarea record de 12,1% din populaţia activă, în luna iulie 2013 comparativ cu luna iunie 2013, în timp ce în Uniunea Europeană indicatorul a rămas nemodificat la 11%. Cu toate acestea, numărul şomerilor s-a redus uşor în luna iulie comparativ cu luna iunie. Aproximativ 26,654 milioane de persoane erau în şomaj în UE în luna iulie, cu 33.000 de persoane mai puţin decât în luna iunie.

Citeste si:  Ministrul Cristian David spune că va solicita dublarea bugetului DRP pentru 2014

Situaţia şomajului este una deosebit de gravă în Grecia şi Spania, două ţări lovite de criză, unde rata şomajului a ajuns la 27,6% (în luna mai), respectiv 26,3%. La polul opus se situează Austria şi Germania, cu o rată a şomajului de 4,8%, respectiv 5,3%. România se situează sub media în UE cu o rată a şomajului stabilă de 7,5%.

‘Nu am depăşit încă dinamica negativă din sudul Europei’, a declarat Guntram Wolff de la centrul de reflexie Bruegel. ‘Fragilitatea bancară, creşterea economică slabă şi şomajul ridicat reprezintă în continuare o ameninţare’, adaugă Wolff.

Citeste si:  BCE nu poate rezolva criza în locul statelor europene, explică Trichet

În al doilea trimestru al acestui an zona euro a ieşit din recesiune, graţie unei creşteri economice de 0,3%, după şase trimestre de contracţie.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close