Schiţele anatomice inovatoare ale lui Leonardo da Vinci

Avem tendinţa să ne gândim la Leonardo da Vinci ca la un pictor, chiar dacă el a realizat nu mai mult de 20 de picturi înainte de moartea sa, în 1519. În lungi perioade din cariera sa, care a durat aproape jumătate de secol, el a fost absorbit de tot felul de preocupări surprinzătoare. Începând de la achiziţionarea de cărbuni, hârtie, legarea tratatului său de anatomie sau altele, mai puţin obişnuite pentru oamenii de rând, până la procurarea unui craniu uman, pentru analiză.

Interesul lui Leonardo da Vinci pentru anatomie a început atunci când el lucra pentru Ludovico, ducele din Milano. „Pe 2 aprilie 1489” aşa cum a scris sus, pe prima pagină a unui carneţel nou, avea să ia naştere cartea sa intitulată „Pe figura umană”. Studiile sale au intrat în aşteptare, probabil din cauză că nu avea acces la  cadavre pe care să le disece.

Ambiţiile sale de a publica un tratat complet despre anatomia omului a persistat şi, aproximativ două decenii mai târziu, el a revenit la vechiul său carneţel, care este cunoscut acum sub numele de Manuscrisul Anatomic B, şi care este păstrat în Bibiloteca Regală de la Castelul Windsor. În acest manuscris el a făcut o serie de desene cu cerneală şi creion, în timp ce făcea disecţie pe un bătrân care a murit într-un spital din Florenţa, în iarna lui 1507-1508.

În anii ce au urmat, Leonardo da Vinci s-a concentrat pe anatomia umană mai mult ca oricând şi, până la sfârşitul vieţii sale, a pretins că a disecat mai mult de 30 de cadavre. În iarna lui 1510-1511, în timp ce probabil colabora cu un tânăr numit Marcantonio della Torre, de la Universitatea din Pavia, Leonardo a elaborat o serie de schiţe cunoscute astăzi sub numele de Manuscrisul Anatomic A, care conţin perspective asupra anatomiei organismului uman.

Leonardo da Vinci a făcut mai multe descoperiri importante. Spre exemplu, el a produs prima descriere exactă a coloanei vertebrale umane, în timp ce alte notiţe ale sale conţin cea mai veche descriere cunoscută asupra cirozei hepatice. Dacă şi-ar fi publicat tratatul, ar fi fost considerat mai important decât anatomistul belgian Andreas Vesalius, ale cărui texte asupra Structurii corpului uman au apărut în 1543.

 

  •  Obsedat cu înţelegerea structurii inimii

Fără îndoială, descoperirile ştiinţifice cele mai strălucite ale lui Leonardo da Vinci au avut loc după moartea de ciumă a lui Marcantonio, în anul 1511, când marele artist a fugit de turbulenţele politice din Milano şi s-a adăpostit în vila familiei prietenului său, Francesco Melzi, la 24 kilometri de oraş. Aici a început să devină obsedat cu înţelegerea structurii inimii.

 Prin ceea ce a făcut, Leonardo da Vinci poate fi considerat un anatomist genial? Specialiştii spun că Leonardo da Vinci a fost exemplul suprem de anatomist şi artist, în acelaşi timp, iar unirea acestor două abilităţi a făcut ca el să fie unic.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.