Siria: UNESCO cere protejarea patrimoniului istoric

Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO) a lansat joi un apel la protejarea patrimoniului istoric al Siriei, victimă a înfruntărilor şi ţintă a traficanţilor, potrivit AFP.

Directorul general al UNESCO, Irina Bokova, le-a cerut tuturor părţilor să ia măsurile necesare pentru a se evita noi daune în cazul acestui ‘patrimoniu care se numără printre cele mai preţioase din lumea islamică’.

‘Protecţia patrimoniului nu este o chestiune politică’, a spus Irina Bokova, după o reuniune de experţi desfăşurată la Paris care a vizat un plan de acţiune pentru salvarea patrimoniului sirian. La reuniune a fost prezent şi emisarul special al ONU pentru Siria, Lakhdar Brahimi.

La sfârşitul lunii iunie, UNESCO a înscris pe lista patrimoniului mondial în pericol şase obiective istorice ameninţate de luptele din Siria: oraşele vechi Alep, Damasc şi Bosra, oraşul Palmyra (situat într-o oază), Castelul Cruciaţilor şi cetatea Qal’at Salah al-Din.

UNESCO este îngrijorată, de asemenea, de ‘furturile’ de obiecte vechi şi de ‘săpăturile clandestine’. ‘Traficul este comis de grupuri puternice. Vorbim de crimă organizată’, a subliniat Francesco Bandarin, din cadrul UNESCO. Potrivit acestuia, ‘este vorba de pierderi ireparabile’.

Potrivit unui raport prezentat joi la UNESCO de Maamoun Abdulkarim, director general pentru antichităţi şi muzee în cadrul Ministerului sirian al Culturii, ‘zeci’ de situri au fost afectate în ţară, mai ales în Alep, Idleb, Deir Ezzor, Raqqa şi Deraa. Muzeele din Alep, Deir Ezzor, Hama, Homs au devenit ţintă în cursul unor lupte, a semnalat Abdulkarim.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.