Braşov: Cristian Ţopescu – ambasador cultural al Bisericilor fortificate din Transilvania

Cunoscutului jurnalist sportiv Cristian Ţopescu i-a fost conferit vineri titlul onorific de ambasador cultural al Bisericilor fortificate din Transilvania din partea Bisericii Evanghelice C.A. din România.

Ceremonia a avut loc la Biserica fortificată din Hărman, în prezenţa a circa 100 de persoane, membri ai comunităţii săseşti şi invitaţi, şi a fost oficiată de episcopul Bisericii Evanghelice, Reinhart Guib.

Acesta a declarat că Cristian Ţopescu este o personalitate marcantă a vieţii publice din România care poate susţine cauza bisericilor fortificate, menţionând că ceea ce l-a recomandat pentru această funcţie onorifică sunt cultura vastă, profesionalismul, onestitatea, dar şi legăturile pe care le are cu Biserica Evanghelică şi comunitatea săsească, statornicite prin intermediul soţiei sale, Kristel.

Cristian Ţopescu a declarat că este onorat şi că va încerca să amplifice mesajul comunităţii săseşti din Transilvania care este slab perceput în momentul de faţă, dar în acelaşi timp se va strădui să atragă şi alte personalităţi publice pentru salvarea şi promovarea bisericilor fortificate. Acesta a spus că niciunde în Europa nu există un astfel de ansamblu arhitectural şi consideră deosebit de important ca el să fie protejat şi pus în valoare prin introducerea lui în turismul cultural. Cristian Ţopescu a menţionat că saşii au avut, printre altele, o contribuţie importantă şi la dezvoltarea sportului în Transilvania, fiind primii care au introdus educaţia fizică în şcoli, au construit patinoare şi rampe de sărituri pentru schi.

Patrimoniul arhitectural al saşilor transilvăneni numără aproape 180 de biserici fortificate, biserici cetăţi, cetăţi-ţărăneşti, biserici romanice şi gotice construite începând cu secolul al XII-lea. Câteva fac parte din patrimoniul mondial UNESCO, printre acestea numărându-se cele din Valea Viilor, Biertan, Viscri, Calnic şi Cetatea Sighişoara.

Potrivit dr. Ştefan Cosoroabă, amfitrionul acestei manifestări, după emigrarea membrilor comunităţilor săseşti în Germania, multe dintre biserici au rămas nefolosite şi sunt în pericol de a se distruge. El a spus că Biserica Evanghelică din România, care deţine acest patrimoniu, încearcă să salveze bisericile săseşti fortificate prin introducerea lor în circuitul turistic naţional şi internaţional, iar în acest scop a lansat în această vară brandul turistic „Descoperă sufletul Transilvaniei”. Dr. Ştefan Cosoroabă a menţionat că etalonul turistic este Biserica Neagră din Braşov care a atras în 2012 peste 200.000 de turişti.

„Prin acest proiect am decis să promovăm fiecare biserică în parte, dar avem nevoie de ajutor (…) Mănăstirile din Bucovina sunt cunoscute, Delta Dunării e cunoscută, Coloana infinitului şi Masa tăcerii ale lui Brâncuşi sunt, de asemenea, cunoscute, dar nu şi bisericile fortificate săseşti din Transilvania care sunt reprezentative pentru acest spaţiu cultural. Sperăm să nu se piardă, pentru că atunci Transilvania va fi mai săracă”, a spus dr. Ştefan Cosoroabă.

Cu prilejul ceremoniei a avut loc un concert susţinut de Wolfgang Karius (Aachen) la o orgă ce datează de la sfârşitul anilor 1700, iar sâmbătă va concerta la Biserica evanghelică din Râşnov. Cele două concerte vor încheia cea de-a IV-a ediţie a festivalului „Musica Barcensis” găzduit în ultimele două luni în mai multe biserici fortificate din Ţara Bârsei.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.