Comuna Ciugud din judeţul Alba a avut cea mai mare absorbţie a fondurilor europene din România

Comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Dacian Cioloş, a declarat vineri, 30 august, că trebuie făcute eforturi pentru a reduce birocraţia şi pentru a simplifica procedurile pentru strategiile locale care vizează, în primul rând, proiecte de dimensiune mai mică din punct de vedere financiar.

Prezent vineri în Ciugud, comuna cu cea mai mare absorbţie de fonduri europene din România, Dacian Cioloş a participat la o dezbatere cu reprezentanţi a 23 de Grupuri de Acţiune Locală (GAL) privind Axa 4 Leader în România, prilej cu care s-a discutat despre stadiul implementării, problemele întâmpinate, soluţiile pentru viitor, dar şi despre rolul GAL în dezvoltarea rurală a României în viitorul orizont financiar 2014-2020.

După ce a apreciat că, în ceea ce priveşte GAL-urile, Alba este unul dintre judeţele dinamice din acest punct de vedere, Dacian Cioloş a menţionat că a avut loc un schimb de idei şi, mai ales, s-a discutat despre experienţa pe care GAL-urile în mediul rural au căpătat-o în câţiva ani de aplicare a programului Leader în România.

„Să vedem în ce fel şi Comisia Europeană poate să ajute la simplificarea lucrurilor, simplificarea procedurilor pentru ca programul Leader să joace rolul de instrument de stimulare a inovării, şi nu de copiere în mic a Programului de dezvoltare rurală. Cred că s-a căpătat o anumită experienţă şi că din 2014 încolo lucrurile vor putea merge şi mai bine în beneficiul dezvoltării locale”, a declarat înaltul oficial european.

Dacian Cioloş a afirmat că trebuie luate măsuri, şi la nivel european, şi în ţară, legat de aplicarea programului Leader în România, pentru a face ca acest program „să rămână ceea ce trebuie să fie, adică un instrument de stimulare a inovării”.

„Foarte multe lucruri pe care le-am discutat astăzi (vineri – n.r.) au ţinut de proceduri, de ghiduri, de reguli, de norme, şi am impresia că o mare parte din energia celor care lucrează în cadrul GAL-urilor e concentrată în partea procedurală, şi nu în partea de conţinut a strategiilor de dezvoltare locală. Deci, aici cred că trebuie să fie făcute eforturi, şi de la Comisia Europeană, şi de la nivelul autorităţilor locale, pentru a reduce birocraţia şi pentru a simplifica procedurile pentru aceste strategii locale care vizează, în primul rând, proiecte de dimensiune mai mică din punct de vedere financiar, dar care să răspundă unor nevoi specifice ale autorităţilor locale. Atunci când vorbim de nevoi specifice, e mai greu să aplicăm proceduri generale şi restrictive”, a declarat comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală.

Dacian Cioloş a vizitat vineri în Ciugud câteva dintre proiectele implementate din bani europeni – staţia de epurare, microcentrala eoliană şi sistemul fotovoltaic de producere a energiei electrice pentru iluminatul public aferent satului Şeuşa şi drumurile de exploatare, asfaltate în cadrul unui proiect finanţat din FEADR Măsura 1.2.5 (primii 26 kilometri de drumuri agricole asfaltate din ţară).

În Ciugud au fost atrase fonduri europene în valoare de 16 milioane de euro, ceea ce înseamnă bugetul comunei pe 50 de ani.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.