EUR
4,85 RON
(+0.06%)
USD
4,36 RON
(-0.07%)
GBP
5,39 RON
(+0.01%)
CHF
4,54 RON
(-0.24%)
BGN
2,48 RON
(+0.16%)
BYN
1,81 RON
(-0.07%)
CAD
3,17 RON
(-0.07%)
RSD
0,04 RON
(+0.07%)
AUD
2,91 RON
(-0.51%)
JPY
0,04 RON
(+0.17%)
CZK
0,18 RON
(-0.03%)
INR
0,06 RON
(-0.15%)

Ponta: Guvernul României condamnă cu fermitate şi fără nicio ezitare actele criminale din Siria

Guvernul României condamnă cu fermitate şi fără nicio ezitare actele criminale din Siria şi este de datoria acestuia de a fi în totalitate solidar cu statele care au solicitat şi impun respectarea dreptului internaţional, a declarat vineri seara premierul Victor Ponta, după ce secretarul de stat american, John Kerry, a anunţat că SUA ştiu că guvernul sirian a folosit arme chimice de mai multe ori în cursul acestui an.

„Împreună cu ministrul de Externe, Titus Corlăţean, am fost ţinut la curent vizavi de declaraţiile secretarului de stat american Kerry privind situaţia din Siria. Vreau doar să spun că am luat act de dovezile prezentate, de crimele comise împotriva umanităţii în Siria de către sau cu ştiinţa autorităţilor guvernamentale, că în aceste condiţii Guvernul României condamnă cu absolută fermitate şi fără niciun fel de ezitare asemenea acte – repet, crime împotriva umanităţii comise împotriva populaţiei civile, împotriva unui număr semnificativ de copii, de oameni nevinovaţi, şi că este de datoria Guvernului României de a fi în totalitate solidar cu statele care au solicitat şi impun respectarea dreptului internaţional. Asta înseamnă că vom rămâne, prin toate instituţiile noastre – evident deciziile se iau în CSAT şi cu informarea Parlamentului Românie, însă, prin toate instituţiile noastre de contact, prin partenerii noştri europeni şi internaţionali vom fi în perioada imediat următoare în contact, în coordonare şi vom acţiona în consecinţă”, a declarat premierul, la Mamaia.

În opinia acestuia, era absolut necesar ca, în faţa unor evidenţe şi unor fapte inacceptabile, Guvernul României să aibă o poziţie neechivocă, de solidarizare şi de coordonare cu partenerii ţării noastre.

„În ceea ce priveşte lucrurile de decizie sau dacă vreţi de acţiuni în continuare, repet, vom fi solidari, coordonaţi şi împreună cu partenerii noştri”, a subliniat şeful Executivului.

Întrebat dacă a avut discuţii cu şeful statului Traian Băsescu pe această temă, premierul a spus că nu a avut când.

„Nu am avut când, dar, în mod sigur, cu prima ocazia sau în cazul în care ne vom întâlni în CSAT vom exprima cu toţii poziţia Guvernului. Deciziile se iau, aşa cum spuneam, conform legii în CSAT şi, în anumite circumstanţe, cu informarea sau aprobarea Parlamentului”, a arătat el.

Întrebat dacă ştie despre o convocare de urgenţă a CSAT, Victor Ponta a spus că nu a fost informat.

„Ca vicepreşedinte al CSAT şi sunt convins – sigur, a existat o excepţie, dar nu cred că se va mai repeta – sunt convins că imediat ce preşedintele consideră necesar vom avea şi această întâlnire”, a adăugat Ponta.

În opinia sa, este prematur în acest moment a se vorbi de decizii sau acţiuni concrete.

„Vom rămâne în comunicare permanentă atât prin structurile NATO, dar şi bilateral, până la urmă, şi vroiam doar să exprim un punct de vedere clar şi neechivoc al Guvernului. Mai departe, lucrurile care ţin de acţiunile care urmează astă seară este prematur să mă pronunţ eu şi oricum se vor discuta în mod sigur în cadrul CSAT. (…) Astă seară, în faţa dovezilor prezentate de Departamentul de Stat al SUA, cred că lucrurile sunt evidente şi cred că România nu mai poate să aibă o poziţie ezitantă. N-aş vrea să transformăm o problemă importantă a omenirii (…) într-o polemică internă. Însă există o procedură constituţională pe care, în mod sigur, o urmăm şi pe de altă parte sunt convins că toţi factorii de decizie din România, în faţa acestei situaţii, vor merge în această direcţie. Nu am niciun dubiu că cineva mai poate spune astăzi că regimul de la Damasc este un regim care nu poate fi condamnat”, a subliniat premierul.

În opinia sa, CSAT va putea fi convocat în funcţie de informaţiile de la Ministerul de Externe şi Ministerul Apărării. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata