EUR
4,84 RON
(-0.04%)
USD
4,30 RON
(-0.35%)
GBP
5,37 RON
(-0.02%)
CHF
4,55 RON
(-0.12%)
BGN
2,47 RON
(+0.02%)
BYN
1,77 RON
(+0.17%)
CAD
3,17 RON
(-0.35%)
RSD
0,04 RON
(+0.01%)
AUD
2,99 RON
(-0.29%)
JPY
0,04 RON
(-0.39%)
CZK
0,18 RON
(+0.23%)
INR
0,06 RON
(-0.32%)

Atenţie la fluorul din pasta de dinţi!

Comunicat de presă
Unul din produsele pe care le consumăm în mod curent este, indubitabil, pasta de dinţi. Tocmai de aceea, poate că ar trebui să acordăm mult mai multă atenţie acestui tip de produs pe care-l administrăm în mod regulat organismului nostru.
De la preţ, producător, până la compoziţia chimică şi efectul acestora asupra corpului uman, toţi parametrii care definesc acest tip de produs ar trebui să ne concentreze atenţia asupra unor anumite modele specifice care se pliază cel mai bine cerinţelor fiecărui individ în parte.
În urma unui studiu condus de “Union Fédérale Des Consommateurs – Que Choisir” din Franţa, şi publicat de APC România, au fost testate 21 de modele de paste de dinţi aparţinând a diverşi producători. În urma testelor efectuate, s-au obţinut anumite punctaje, pe baza cărora se pot clasifica diversele modele de paste de dinţi. Pe site-ul APC România puteţi accesa rezultatele acestei testări şi puteţi face o comparaţie în funcţie de parametrii cei mai importanţi.
Între parametrii testaţi se numără nivelul prezenţei substanţelor cu disfuncţii endocrine, prezenţa diverşilor agenţi chimici, pH, abrazivitatea, conţinutul de fluor etc., parametrii asupra cărora vom detalia pe scurt în continuare.
EDC-urile (Endocrine Disrupting Chemicals) sunt substanţe al căror efect asupra organelor endocrine este foarte puternic, rezultând de la disfuncţii ale acestora până la distrugerea totală a funcţiilor lor. În studiul efectuat, a fost luat în calcul şi acest aspect, întrucât în componenţa pastelor de dinţi pot intra şi acest tip de substanţe.
Punctajul obţinut este pe o scară de la 1 la 5, 1 determinând o prezenţă accentuată a acestora, iar 5, o prezenţă inofensivă. Pe lângă acestea, a fost testat şi gradul de prezenţă al alergenilor şi al agenţilor coloranţi care intră în compoziţia chimică.
Abrazivitatea asupra dentinei a fost măsurată, rezultatele indicând în ce măsură pasta de dinţi are un efect mai mult sau mai puţin distructiv asupra dentinei. Cu cât abrazivitatea este mai mare, cu atât dentina este distrusă mai repede.
PH-ul este unul din parametrii cei mai des întâlniţi în majoritatea produselor de curăţare. Acest parametru indică nivelul de aciditate al produsului în sine. În cazul pastelor de dinţi, este indicat ca acest parametru să aibă o valoare cât mai apropiată de cea a pH-ului  natural al salivei umane, care se află cuprins între valorile 6.2 – 7.4.
Pentru pastele de dinţi, un pH mai mic de 7 indică un comportament acid al acestora, efectul fiind distructiv, în vreme ce un pH mai mare de 7 indică un comportament alcalin, efectul în timp fiind acela al depunerii de tartru.
Fluorul reprezintă agentul esenţial în compoziţia pastei de dinţi, acesta fiind cel responsabil pentru curăţarea dinţilor. Însă, în urma studiilor de specialitate s-a constatat că fluorul, pe termen lung, are efecte dăunătoare asupra creierului uman.
În consecinţă, unele companii au renunţat complet la includerea fluorului în compoziţia pastei de dinţi. În continuare, însă, o concentraţie de 1400 ppm de fluor (cea admisă şi folosită pentru pastele de dinţi) este considerată inofensivă şi optimă pentru curăţarea dinţilor. Sub această valoare, eficienţa pastei de dinţi este diminuată, iar peste această valoare, aportul de fluor adus organismului poate deveni periculos.
Folosind rezultatele obţinute în urma testării în laboratoarele ICRT (International Consumer Research Testing), APC România vă pune la dispoziţie un comparator pentru diverse modele, pe baza căruia să puteţi alege corect şi să fiţi mai informaţi.
Atenţie! APC România recomandă folosirea pastei de dinţi fără fluor, arome artificiale, coloranţi, conservanţi, îndulcitori, agenţi antibacterieni si agenţi de înălbire artificiali.
Citește și
4 Comentarii
 1. Ionut spune

  Bine bine, pasta de dinti e mai sanatoasa fara fluor, arome artificiale, coloranti, etc, dar nu ne spuneti si noua ce companii se incadreaza in recomandarea dumneavoastra ?

 2. innn spune

  OK. APC recomanda folosirea pastei fara fluor dar mai sus altii probabil nu de la APC ne spun „… o concentraţie de 1400 ppm de fluor (cea admisă şi folosită pentru pastele de dinţi) este considerată inofensivă şi optimă pentru curăţarea dinţilor. Sub această valoare, eficienţa pastei de dinţi este diminuată”.

  Curat murdar. Voua cand scrieti articolele nu vi se mai scurt-circuiteaza sinapsele, nimic, la contradictii? Noi, cititorii, ce ar tb sa luam din articol, respectiv din farmacie?

 3. mik spune

  Fluorul nu este ca atare , ci fluorura de sodiu, care este cu totul altceva. Nu e niciodata folosit pentru curatarea dintilor, ci ca preventie anti-carie si de altfel este singurul care previne caria 100%. In toata lumea civilizata copiii primesc tablete de Zymafluor, in multe tari apa este cu adaos de fluorura de sodiu, numai noi am ramas complet idioti si fani ai teoriei conspiratiei. Nu exista nici un studiu in lumea medicala care sa ateste ca fluorura este daunatoare, ba din contra. Eu zic ca nu aveti nevoie de medic, daca ne tratam cu info din ziare on-line. Verificati program guvernamental in Suedia: fluorizarea apei si a painii si este tara cu cea mai mica incidenta de carie din lume!!

 4. mik spune

  iar prezenta in pasta de dinti este ca totusi toti consumatorii sa fie cat de cat feriti de carii. exista si paste fara fluoruri, dar eficienta este data de prezenta nu de absenta lor…De carie nu ne pazeste lapte, bicarbonat sau altceva. Cititi ca fluorura de Na intra in componenta si structura oaselor si a dintilor de la natura, deci nu e toxic. Doar prostia e toxica, din pacate.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata