Bulgaria nu se va alătura unei alianţe internaţionale împotriva Siriei

0

Ministrul bulgar al apărării, Anghel Naidenov, a declarat luni că, în acest moment, varianta alăturării Bulgariei la o alianţă internaţională împotriva Siriei, fără o decizie în acest sens a ONU, este privită ca inacceptabilă. La rândul său, Ţvetlin Iovcev, vicepremier şi ministru de interne, a precizat că participarea Bulgariei la o intervenţie militară nu face parte din ordinea de zi.

Vorbind în cadrul unei ceremonii prilejuite de începutul anului şcolar la Academia militară din Sofia, Naidenov a afirmat că Bulgaria nu poate participa la o intervenţie militară întrucât nu dispune de capacitatea necesară.

Deocamdată, o eventuală intervenţie nu include participarea infanteriei, ci doar a unor rachete de croazieră, de care Bulgaria nu dispune, a indicat Naidenov. El a subliniat că, până în prezent, nimeni nu a cerut implicarea Bulgariei într-o intervenţie militară. În context, ministrul bulgar al apărării a apreciat că sunt trei variante pentru Siria: eforturi diplomatice, decizie a Consiliului de Securitate al ONU şi o coaliţie internaţională fără acordul ONU. Bulgaria, a precizat el, susţine prima opţiune: găsirea unei soluţii diplomatice, adăugând că cea mai nefavorabilă este cea de-a treia variantă: o intervenţie din partea unei coaliţii internaţionale.

Preşedintele Rosen Plevneliev a declarat luni că poziţia lui cu privire la Siria coincide cu cea a preşedintelui american Barack Obama. „A fost comisă o crima împotriva umanităţii, cei responsabili trebuie găsiţi şi pedepsiţi”, a declarat Plevneliev tot la Academia militară de la Sofia. Rosen Plevneliev a adăugat că urmăreşte îndeaproape situaţia şi va decide când să convoace o şedinţă a Consiliului consultativ de securitate naţională. Preşedintele a admis că Bulgaria face faţă cu greu afluxului de refugiaţi din Siria.

În aceeaşi problemă a refugiaţilor, ministrul de interne, Ţvetlin Iovcev, a declarat că, dacă situaţia rămâne neschimbată, până la sfârşitul anului în Bulgaria pot intra între 6.000 şi 10.000 de persoane refugiate. Asta depăşeşte capacitatea noastră, ar fi greu să gestionăm singuri o asemenea situaţie, a semnalat el. Chiar şi în acest moment toate centrele de cazare pentru refugiaţi sunt pline la maxim, iar autorităţile încearcă să găsească noi locuri unde ar putea găzdui imigranţi sirieni. Iovcev nu a exclus nici posibilitatea ca Bulgaria să „închidă frontiera cu Turcia”, în cazul în care lucrurile ar ieşi de sub control.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.