Cât de importantă este diploma de facultate în căutarea unui loc de muncă?

A face studii universitare în ziua de astăzi presupune o investiţie destul de consistentă, iar alegerea unui tânăr depinde de cele mai multe ori de factorul „bani”: nu ai bani, nu ai şanse să urmezi o facultate, căci nu te ţine nimeni gratis acolo. Uitându-ne la recentele niveluri ridicate de şomaj de la nivel mondial, elevii care termină un liceu se gândesc că pot începe direct să lucreze, fără a mai avea stresul financiar pe care îl presupune înscrierea la o facultate, scrie www.bbc.co.uk.

Dar nu e nici asta o variantă bună, întrucât criza financiară globală şi-a pus amprenta asupra pieţei forţei de muncă, făcând o distincţie clară între lucrătorii cu studii superioare şi cei cu studii medii. Persoanele cu o educaţie mai slabă au mai multe şanse să rămână fără loc de muncă.

„Nu avem niciun motiv să presupunem că acest lucru se va schimba prea curând”, spune Andreas Schleicher de la Organizaţia de Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), cu sediul în Paris.

Învăţământul universitar din Europa, spre exemplu, oferă europenilor un plus semnificativ. În anul 2012, cele 27 de ţări din zona euro au avut o rată totală a şomajului de aproximativ 10%, potrivit Eurostat, agenţia Uniunii Europene care urmăreşte datele statistice pentru ţările membre, având locaţia în Luxemburg.

Lucrătorii tineri sunt defavorizaţi

În acest context, chiar şi tinerii absolvenţi de facultate din Europa găsesc cu dificultate un loc de muncă, fiind un grup defavorizat, căci se presupune că nu au experienţa necesară. În Spania, unde se estimează că şomajul va rămâne la valoarea de 25% până în 2016, absolvenţii de studii superioare înregistrează o rată a şomajului de 17%. Însă peste tot se cere şi o calificare sau o formare profesională, pe lângă diploma de licenţă.

Cu toate acestea, opinia generală, tot mai răspândită în rândul tinerilor, este aceea că, în timpul facultăţii, pierd trei sau patru ani din via, acumulează datorii uriaşe pe care vor trebui să le plătească după absolvire, iar după ce termină nu au siguranţa că îşi vor găsi o slujbă sigură şi bine plătită.

 Excepţii

Există şi excepţii în ceea ce priveşte diplomele de studii superioare atunci când vine vorba de angajare şi aceste excepţii vin tocmai din ţările în care sistemul de învăţământ este destul de puternic sau în care economiile sunt în plină expansiune.

În Japonia, spre exemplu, există convingerea că liceul pregăteşte elevii pentru o viitoare carieră, iar în Germania, managerii firmelor nemţeşti angajează orice fel de lucrători, indiferent de nivelul lor de educaţie.

Cu toate acestea, în cele mai multe ţări din lumea dezvoltată, realitatea rămâne aceasta: diploma de facultate a devenit, practic, doar o cerinţă minimă pentru angajare.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.