EUR
4,76 RON
(+0.1%)
USD
4,20 RON
(+0.11%)
GBP
5,55 RON
(+0.19%)
CHF
4,23 RON
(+0.05%)
AUD
2,98 RON
(-0.16%)
CAD
3,13 RON
(-0.01%)
BGN
2,43 RON
(-0.04%)
RUB
0,07 RON
(-0.65%)
ZAR
0,29 RON
(-0.98%)
BRL
1,09 RON
(-1.08%)
CNY
0,63 RON
(+0.01%)
INR
0,06 RON
(-0.28%)

Egipt: preşedintele destituit Morsi va fi judecat pentru incitare la crimă

0

Fostul preşedinte egiptean Mohamed Morsi, destituit şi arestat de armată la 3 iulie, va fi judecat împreună cu alţi 14 responsabili şi membri ai Frăţiei Musulmane pentru „incitare la crimă”, a anunţat Parchetul într-un comunicat fără a da o dată pentru proces, informează AFP.

Preşedintele islamist destituit va trebui să răspundă pentru moartea a cel puţin şapte manifestanţi la 5 decembrie 2012 în timpul marilor mitinguri acuzând puterea că dorea să islamizeze legislaţia celei mai populate ţări arabe după publicarea unui decret constituţional.

Ciocniri au izbucnit atunci între susţinătorii şi adversarii lui Morsi, astăzi acuzat de „incitare la crimă şi violenţă”.

Printre cei 14 coacuzaţi figurează Essam al-Arian, numărul 2 al Partidului Libertăţii şi Justiţiei /PLJ/, braţul politic al Frăţiei Musulmane, şi Mohamed Beltagi, un fost parlamentar şi unul dintre ultimii lideri ai confreriei lui Morsi arestat de autorităţi joi.

După destituirea lui Morsi şi dispersarea partizanilor săi într-o baie de sânge la 14 august la Cairo, peste o mie de persoane, în mare parte pro-Morsi, au fost ucise şi mai mult de 2.000 de membri ai Frăţiei Musulmane au fost arestaţi, dintre care principalii lideri.

Deţinut în secret de la destituirea sa, Morsi era deja în detenţie pentru un caz implicând evadarea sa din închisoare în favoarea revoltei populare ce l-a răsturnat pe predecesorul său Hosni Mubarak la începutul anului 2011, aminteşte AFP.

În acest prim caz, acuzaţiile se referă în special la ajutorul pe care i l-ar fi dat Hamas pentru a evada dintr-o închisoare unde regimul Mubarak l-a încarcerat la începutul anului 2011, cu puţin timp înainte de a fi înlăturat de la putere.

Cei mai înalţi lideri ai Frăţiei Musulmane, inclusiv Ghidul Suprem Mohamed Badie, trebuie de asemenea să răspundă pentru moartea mai multor protestatari anti-Morsi, de această dată în timpul giganticelor mitinguri de la 30 iunie pe care s-a sprijinit armata pentru a-l destitui pe preşedinte.

Procesul lor, deschis pentru scurt timp la 25 august, se va relua pe 29 octombrie. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.