Putin: Acuzaţiile privind folosirea de arme chimice de către regimul sirian, o „absurditate totală”

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a calificat, sâmbătă, drept o ‘absurditate totală’ acuzaţiile privind folosirea de arme chimice de către regimul sirian şi a cerut Statelor Unite ale Americii să prezinte dovezile unei eventuale implicări a regimului sirian, relatează AFP şi Reuters.

‘Forţele siriene se află în ofensivă şi câştigă teren în faţa (forţelor) opoziţiei în mai multe regiuni. În aceste condiţii, a oferi un asemenea pretext celor care doresc o intervenţie armată ar fi o absurditate totală’, a declarat Vladimir Putin pentru ziarişti la Vladivostok, răspunzând unei întrebări privind presupusa utilizare de arme chimice de către regimul sirian.

Preşedintele rus a insistat totodată că, dacă SUA deţin dovezi că forţele lui Assad ar fi deţinut şi folosit arme chimice în Siria, Washingtonul ar trebui să prezinte aceste dovezi Consiliului de Securitate al ONU, subliniind că ‘interceptarea de conversaţii telefonice nu poate servi ca bază pentru luarea de decizii fundamentale, în special recurgerea la forţă împotriva unui stat suveran’.

‘În ceea ce priveşte poziţia prietenilor noştri americani, care spun că trupele guvernamentale (siriene) au utilizat (…) arme chimice şi susţin că au dovezi, ei bine, ei ar trebui să le prezinte anchetatorilor ONU şi Consiliului securitate al ONU’, a afirmat Vladimir Putin. ‘Dacă nu, înseamnă că ele nu există’, a adăugat el.

Preşedintele rus şi-a exprimat convingerea, după cum notează Reuters, că presupusul atac chimic ‘nu este nimic mai mult decât o provocare a celor care doresc să atragă şi alte ţări în conflictul sirian şi care vor să câştige sprijinul membrilor puternici ai scenei politice internaţionale, în special al Statelor Unite’.

Liderul de la Kremlin s-a declarat totodată ‘complet surprins’ de recentul vot al parlamentului britanic împotriva unei acţiuni în Siria, decizie care, în opinia sa, a fost luată de oameni ‘motivaţi de interesele naţiunii şi ale bunului-simţ’, după cum transmite RIA Novosti.

Vladimir Putin a amintit în acest context că preşedintele american Barack Obama a primit Premiul Nobel pentru pace şi l-a îndemnat ca, în această calitate, să se gândească la victimele pe care le-ar face un atac în Siria.

‘Aş dori să mă adresez lui Obama nu ca unui coleg, nu ca unui preşedinte al SUA, nu ca unui şef de stat, ci ca unui laureat al Premiului Nobel pentru Pace: înainte de a folosi forţa în Siria trebuie luate în considerare viitoarele victime’, a declarat preşedintele Putin, citat de agenţiile de presă ruse.

Vladimir Putin a mai insistat că apropiatul summit G20, care are loc săptămâna viitoare la Sankt Petersburg, poate fi o ‘platformă de discuţii’ privind criza siriană. ‘Summitul G20 este o platformă bună pentru a discuta această problemă. De ce să nu o facem?’, a întrebat liderul de la Kremlin.

Aceasta este prima reacţie publică a lui Vladimir Putin în legătură cu raportul serviciilor de informaţii americane care acuză regimul preşedintelui Bashar al-Assad că ar fi folosit arme chimice într-un atac la periferia Damascului, pe 21 august, provocând moartea a sute de persoane.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.