EUR
4,84 RON
(-0.03%)
USD
4,27 RON
(+0.44%)
GBP
5,38 RON
(+0.49%)
CHF
4,53 RON
(+0.42%)
BGN
2,47 RON
(+0.15%)
BYN
1,76 RON
(+0.22%)
CAD
3,15 RON
(+0.15%)
RSD
0,04 RON
(-0.12%)
AUD
2,97 RON
(+0.12%)
JPY
0,04 RON
(+0.78%)
CZK
0,18 RON
(-0.14%)
INR
0,06 RON
(+0.39%)

Regionalizarea, ultima farsă: Sunt baron, deci am feudă!

Premierul Ponta a anunţat vineri, 30 august, ultima variantă a “regionalizării” – zece regiuni administrative în total, faţă de cele opt regiuni de dezvoltare pe care le ştim, scrie Iulian Anghel în Zf.ro

Noutatea? Apariţia regiunilor “Sibiu” şi “Dobrogea”. De ce acestea şi nu altele, sau măcar de ce şi astea? Subţiri explicaţiile lui Victor Ponta, de pildă: în Dobrogea bate vântul mai mult şi au şi turism, drept urmare Tulcea şi Constanţa se pot dezvolta ele singure ca regiune (Dobrogea). Despre “Sibiu”, nimic.

Regiunea Dobrogea compusă din Tulcea şi Constanţa va fi ruptă din regiunea de dezvoltare Sud-Est. Regiunea administrativă Sud-Est va rămâne cu 4 judeţe, din cele şase pe care le are regiunea de dezvoltare cu acelaşi nume. Va avea “capitala” la Focşani, acolo unde dirijează baronul PSD Marian Oprişan, deşi în jur sunt judeţe şi oraşe mult mai puternice decât Vrancea precum Brăila sau Galaţi.

Dar baronul Constanţei Nicuşor Constantinescu nu suportă autoritatea lui Oprişan care i-a şi suflat, de altminteri, poziţia de şef peste consiliile judeţene – aşa că PSD a rupt puţin din feuda lui Oprişan şi i-a dat o bucăţică şi lui Constantinescu.

Cum PSD nu guvernează singur, trebuia să se gândească şi la aliaţi, să-i mulţumească şi pe ei.

Când Klaus Johannis, primarul Sibiului, a intrat în PNL a spus explicit că s-a înregimentat pentru a impune Sibiul (acum judeţ din regiunea Centru, alături de Braşov) drept capitală de regiune. În mod automat a intrat în conflict cu liderul PSD Braşov Constantin Niţă care nu vedea, pe bună dreptate, cum Braşovul, cel mai puternic judeţ din regiune, să ajungă sub talpa lui Johannis.

Aşa că din regiunea de dezvoltare Centru vor fi rupte două judeţe, Sibiu şi Alba, şi un altul din regiunea de dezvoltare Vest,  Hunedoara, şi iată feuda lui Johannis, regiunea Sibiu! La ce să mai mârâie liberalii? Pe ce să se mai supere Niţă, dacă feuda i-a rămas, chiar şi aşa mai mititică?

Aşa că, luaţi băieţi şi voi câte o regiune şi stăpâniţi-o sănătoşi!

După mine, cine mai vorbeşte de regionalizare ca despre un mare proiect naţional, fără alte interese, să meargă să-şi dea cu apă rece pe faţă.

Păi ce, dacă la regi se poate, se poate să imparţi o coroană de paie la doi pretendenţi ca tot regatul de nebuni să fie mulţumit, la noi nu se poate? Ce le pasă regişorilor noi-nouţi din Sibiul lui Johannis că toată lumea râde de ei şi de neamul lor, atâta vreme cât ei au coroană?

De ce i-ar păsa lui Ponta că se face de râsul lumii împărţind ţara în feude, atâta vreme cât feudalii lui sunt mulţumiţi, iar el câştigă pacea de partid?

Citește și
3 Comentarii
 1. Smaranda spune

  Ce inseamna asta? Regiunea Sibiu? Regiunea Dobrogea?
  Parerea mea este ca deja oamenii stiu de cele 8 regiuni si s-au obisnuit cu ideea. Cred ca este periculos ca premierul Ponta sa cedeze unor interese, deoarece se vor naste si alte si alte pretentii de a se sectiona regiunile actuale.
  Premierul trebuie sa fie decis si hotarat si sa mearga in continuare cu procesul regionalizarii fara sa mai aplece urechea la tot felul de aberatii ca cele ale lui Johannis sau Mazare. Ce e aia regiunea Sibiu? Da ce Sibiul e buricul pamantului? Este doar un oras mic cu vreo 15 cladiri vopsite colorat. hai sa fim seriosi.

 2. Nelu spune

  Cred că a uitat de regiune sau regiuni pentru tuciurii, că regi și împărați au.

 3. sunt mandru de orasul meu SIBIU spune

  Ce aveti Toti cu sibiul si cu Johannis?este unul din putini oameni devotati orasului lor ce exista in politica la ora aceasta ,dupa care se vede ceva;iar Sibiul printre putinele orase romanesti care a adus ceva pozitiv in imaginea tarii acestea plina de invidiosi care in loc sa faca ceva bun si la ei acasa baga bete in roate la altii.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata