Rezultatele la cea de-a doua sesiune a examenului de bacalaureat aruncă alte zeci de mii de tineri în şomaj

Comunicat de presă

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) consideră că procentul de promovabilitate la examenul de bacalaureat din această toamnă, puţin peste o cincime dintre cei care s-au prezentat, este, din nou, îngrijorător, alte zeci de mii de tineri îngroşând rândurile şomerilor.

”Ministerul Educaţiei şi Guvernul României trebuie să se aplece urgent asupra problemelor grave din educaţie, care nu mai suportă amânare. Trebuie schimbată programa şcolară în sensul adaptării acesteia la realităţile economice actuale ale României. Elevii nu sunt motivaţi să înveţe, pentru că multe din informaţiile primite nu le sunt utile pentru integrarea  pe piaţa muncii. Din păcate, majoritatea elevilor care nu au promovat examenul de bacalaureat vor fi pentru o perioadă şomeri şi vor găsi cu greu un loc de muncă, pentru că acele competenţe profesionale dobândite sunt total insuficiente pentru a face faţă cerinţelor impuse de angajatori. Fără măsuri urgente, educaţia va continua să alunece pe  panta descendentă ”, a precizat preşedintele FSLI, Simion Hancescu.

Astfel, F.S.L.I. solicită guvernanţilor următoarele :

• Regândirea de urgenţă a programelor şcolare şi a sistemului de evaluare a elevilor, astfel încât să se pună accent pe latura formativă şi nu pe cea informativă, iar prin evaluare să se verifice nu ceea ce au memorat elevii, ci capacitatea lor de a aplica practic cunoştinţele dobândite, pentru a se putea integra în câmpul muncii.

• Depolitizarea învăţământului în sensul că, în alegerea directorilor de şcoli, cuvântul hotărâtor să îl aibă UNITĂȚILE DE ÎNVĂȚĂMÂNT şi nu partidele politice.

Introducerea examenului de admitere în întregul învăţământ superior.

• Adoptarea, în regim de urgenţă, a unei legi de salarizare pentru educaţie, prin care salariile să crească substanţial, astfel încât meseria de dascăl să devină motivantă.

Respectarea Legii Educaţiei Naţionale, în sensul acordării, începând cu anul 2014, a minimum 6% din PIB pentru educaţie şi a minimum 1% pentru cercetare.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.