EUR
4,84 RON
(-0.04%)
USD
4,28 RON
(-0.21%)
GBP
5,41 RON
(-0.05%)
CHF
4,56 RON
(-0.02%)
BGN
2,47 RON
(+0.28%)
BYN
1,75 RON
(+0.2%)
CAD
3,15 RON
(+0.37%)
RSD
0,04 RON
(-0.05%)
AUD
2,98 RON
(+0.24%)
JPY
0,04 RON
(-0.6%)
CZK
0,18 RON
(+0.02%)
INR
0,06 RON
(+0.03%)

Ţările BRICS discută posibilitatea înfiinţării de rezerve valutare comune

Principalele economii emergente (BRICS -Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud) vor discuta la următorul summit G20 despre posibilitatea înfiinţării de rezerve valutare comune în ideea de a se proteja împotriva volatilităţii cursului de schimb, a declarat luni ministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov, transmite AFP.

 Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud se vor reuni miercuri în avanpremiera reuniunii şefilor de stat şi de guvern din G20 care va avea loc joi şi vineri la Sankt Petersburg.

‘Liderii noştri vor examina punerea în practică a obiectivelor fixate la summitul de la Durban din luna martie, referitor la crearea unei bănci de dezvoltare a BRICS precum şi la crearea de rezerve valutare comune’, a declarat Serghei Lavrov într-o conferinţă. Aceste rezerve valutare comune ar permite ţărilor BRICS să lupte împotriva influenţei negative a fluctuaţiilor de pe pieţele valutare, a adăugat şeful diplomaţiei ruse.

Monedele principalelor ţări emergente, în frunte cu rupia indiană şi realul brazilian, înregistrează de mai multe luni o scădere semnificativă în condiţiile în care investitorii se reorientează spre SUA în aşteptarea unei majorări a dobânzii de bază în cea mai mare economie mondială. În aceste condiţii, băncile centrale din anumite state emergente au recurs la achiziţii masive de monede locale pentru a apăra cursul de schimb.

Separat, viceministrul rus de Finanţe, Sergei Storchak a declarat că ţările BRICS au ajuns la un acord de principiu cu privire la viitoarea lor bancă de dezvoltare, care ar urma să dispună de un capital de 50 de miliarde de dolari, însă pentru stabilirea detaliilor finale ar urma să fie nevoie de mai multe luni. ‘Nu trebuie să plecăm de la principiu că banca va începe să funcţioneze atât de rapid pe cât ne imaginăm. Ar putea fi nevoie de mai multe luni, poate chiar un an’, a spus Sergei Storchak. Potrivit acestuia, punctele la care nu s-a ajuns încă la un acord sunt cele referitoare la structura şi repartizarea capitalului băncii, alegerea sediului şi constituirea echipei manageriale a băncii.

Statele BRICS (Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud) au decis în luna martie a acestui an la summitul de la Durban (Africa de Sud) crearea unei bănci proprii de dezvoltare. Cele cinci state membre sunt responsabile pentru 20% din PIB-ul mondial însă până acum nu au reuşit să ajungă la un numitor comun care să le permită să-şi utilizeze puterea economică în influenţă politică.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata