Victor Ponta, pe tema Roşia Montană: Băsescu poate să răspundă câţi bani a luat?

Premierul Victor Ponta, copreşedinte al USL, a declarat luni că el poate să răspundă la întrebarea preşedintelui Traian Băsescu dacă a luat sau nu bani pentru proiectul Roşia Montana, în schimb preşedintele nu i-a răspuns la aceeaşi întrebare.

 Victor Ponta a precizat că i-a adresa o astfel de întrebare şefului statului, dar că nu a primit deocamdată niciun răspuns.

„Da, dar nu mi-a răspuns. Eu pot să răspund: absolut nimic! Poate şi dânsul să răspundă? Ideea e următoarea: ce spune domnul preşedinte Băsescu nu mă interesează şi, oricâte jigniri mi-ar aduce în continuare, ştiţi foarte bine nu-i răspund”, a afirmat Victor Ponta, într-o conferinţă de presă susţinută la sediul USL.

Premierul a menţionat, referitor la proiectul Roşia Montana, că salută propunerea preşedintelui PNL, Crin Antonescu, de a avea un circuit obişnuit pentru acest proiect de lege şi o comisie specială în care toată lumea să-şi exprime punctul de vedere.

„Dacă exista curaj, în ultimii zece ani se transmitea proiectul sau se respingea. Guvernul PDL nici nu l-a respins, nici nu l-a aprobat. Eu îmi fac datoria de a rezolva într-un fel sau altul şi nu se poate rezolva decât prin decizia Parlamentului un proiect prin care societatea noastră este divizată. Am văzut ca şi dumneavoastră că foarte mulţi oameni sunt de acord cu proiectul pentru a crea locuri de muncă, investiţii şi mulţi oameni sunt împotrivă. Şi atunci nu există posibilitatea ca un ministru al Mediului sau Economiei sau un prim-ministru să acţioneze, să ia decizii în locul oamenilor într-o problemă atât de importantă. Eu mi-am făcut datoria să schimb, să renegociez în favoarea României condiţiile iniţiale şi am făcut acest lucru. Domnul Şova a renegociat şi eu mi-am asumat negocierea. Decizia o poate lua doar Parlamentul României, în baza unei proceduri cu totul şi cu totul transparente, în care toată lumea să-şi spună punctul de vedere şi să vină cu argumente”, a subliniat liderul USL.

Potrivit lui Ponta, România va avea „în mod sigur” un litigiu cu compania care doreşte exploatarea de la Roşia Montana.

„În mod sigur vom avea un litigiu, e vorba despre evaluarea neîndeplinirii obligaţiilor statului român în ultimii zece sau nu ştiu câţi ani au fost. Eu am un angajament personal pe care întotdeauna mi l-am ţinut, cu orice risc. Pe de altă parte, ca prim-ministru – acel angajament îl am din vremea în care nu mă gândeam că voi fi prim-ministru – am o datorie către toţi cetăţenii acestei ţări să pun în dezbaterea Parlamentului proiecte importante. Nu există niciun proiect asupra căruia să existe consens. Dar să stai ascuns cu proiectele prin dulapuri este soluţia cea mai proastă şi laşă a ultimilor ani”, a arătat premierul.

În context, el a spus că, dacă preşedintele decide să „saboteze” toate proiectele de investiţii importante pentru România, este decizia lui pentru final de mandat.

„Domnia sa e în favoare sau contra proiectului? Grea întrebare!”, a adăugat premierul, referindu-se la proiectul Roşia Montană. Ponta a subliniat că 588 de parlamentari vor avea proiectul de lege şi cu acordul.

„Eu mi-am făcut treaba la Guvern, am trimis Parlamentului proiectul. Decizia Parlamentului – cum e votul, unde, cine se răzgândeşte. Eu nu mă pot răzgândi. Proiectele importante trebuie dezbătute şi aprobate de Parlament şi apoi semnate de şeful statului. (…) Nu se poate să avem niciun proiect important până nu semnează preşedintele proiectul de lege. Că nu-i place… Să nu mai fie preşedinte dacă nu-i place chestia asta”, a mai spus Victor Ponta.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat luni că nu exclude posibilitatea să organizeze un referendum pe tema exploatărilor de la Roşia Montană, în acelaşi timp cu alegerile europarlamentare, catalogând drept un gest de „laşitate” trimiterea unei legi pe această temă în Parlament.

El a precizat că îşi menţine punctul de vedere potrivit căruia reluarea mineritului pentru extragerea metalelor al căror preţ a crescut este o oportunitate pentru România, dar că în acelaşi timp trebuie văzut care este soluţia pentru ca societatea să fie „împăcată” cu acest proces.

„Dacă înţeleg bine, pentru că nu am văzut încă proiectul, Victor Ponta a rămas la aceleaşi cifre (în negocierile cu RMGC – n.r.) la care ajunsese Boc în negociere, nu a mai adăugat un procent. Dar vă aduceţi aminte ce ţipa Victor Ponta: ‘câţi bani a luat Băsescu din aurul de la Roşia Montană?’ – şi nu semnase încă nimeni, doar îmi exprimasem un punct de vedere. Acum îl întreb eu: Ponta, câţi bani ai luat ca să semnezi Roşia Montană? Că aşa-i viaţa, nu poţi să fii inconsecvent în problemele mari ale ţării, nu poţi să fii inconsecvent şi trebuie să-l întreb exact ce mă întreba el pe mine”, a afirmat Băsescu.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.