Crin Antonescu propune un „program ambiţios” de restructurare a activităţii Senatului

Preşedintele Senatului, Crin Antonescu, a afirmat, luni, în prima şedinţă a plenului din sesiunea parlamentară de toamnă, că una dintre priorităţile sale este restructurarea activităţii Senatului, astfel încât această instituţie să redevină „un centru de putere politică reală”.

„Un obiectiv important al sesiunii parlamentare care începe astăzi (luni – n.r.) îl constituie restructurarea activităţii Senatului, în sensul prefigurării rolului şi competenţelor constituţionale pe care instituţia noastră le exercită, indiferent de felul în care vor evolua dezbaterile referitoare la schimbările pe care le presupune noua Constituţie, după revizuirea acesteia, respectiv de transformarea Senatului într-o Cameră a Parlamentului care să exercite un control parlamentar autentic şi eficient. Există în ce ne priveşte o consistentă aşteptare populară ca Parlamentul să devină un centru de putere politică reală atât în raport cu Executivul, cât şi cu instituţiile care astăzi mai mult teoretic funcţionează în subordinea sa. Vă propun, în debutul acestei sesiuni parlamentare, un program mai ambiţios de restructurare a activităţii Senatului”, a spus Antonescu.

Crin Antonescu a precizat că acest program vizează acordarea unui rol sporit fiecărui senator în parte în procesul legislativ, dar şi întărirea funcţiei de control parlamentar asupra Executivului şi instituţiilor din subordine.

„Acest program are ca suport experienţa altor Parlamente care s-au confruntat cu aceleaşi probleme ca şi noi, precum şi practica din Parlamentul European (PE). Propunerile pe care le voi face în calitate de preşedinte vizează modificări ale Regulamentului de organizare şi de funcţionare a Senatului potrivit unor principii care să fie în acord cu rolul pe care îl are instituţia noastră – celeritate, transparenţă şi predictibilitate la nivelul deciziilor parlamentare, întărirea caracterului deliberativ al activităţii parlamentare, precum şi apropierea de interesele cetăţenilor”, a spus Antonescu.

Concret, preşedintele Senatului a explicat că una dintre modificările vizate presupune introducerea în programul de lucru al Camerei Superioare a sesiunii „Ora Guvernului”, care să se desfăşoare în prezenţa premierului, o dată pe lună.

„Din această perspectivă, cred că modificările aduse Regulamentului presupun introducerea în programul de lucru al Senatului a unei sesiuni intitulate „Ora Guvernului” care să presupună prezenţa primului ministru în Senat o dată pe lună, pentru o durată de cel puţin două ore. În acelaşi timp, organizarea prezenţei periodice a miniştrilor pentru a răspunde întrebărilor şi interpelărilor dintr-un anumit domeniu. În alte Parlamente asemenea sesiuni sunt puncte de maximum interes al săptămânii politice. De asemenea, este nevoie de instituirea prin Regulament a obligativităţii organizării unor dezbateri cu privire la activitatea instituţiilor publice aflate sub control parlamentar, în sensul permanentizării în cadrul programului de lucru al Senatului a unei sesiuni consacrate fiecăreia dintre aceste instituţii, ale cărei concluzii să fie avute în vedere cu ocazia analizării raportului anual de activitate”, a mai afirmat Antonescu.

Preşedintele Senatului a ţinut să adauge că din anul 2010 şi până în prezent, „niciunul dintre rapoartele instituţiilor aflate în subordinea Parlamentului nu a fost dezbătut”.

„În subordinea ambelor Camere ale Parlamentului sunt 23 de instituţii aflate sub control parlamentar şi 91 de rapoarte ce nu au fost dezbătute, unele datând din anul 2005. Dacă este nevoie să facem modificări în legislaţie cu privire la obligaţia dezbaterii acestora, inclusiv cu prevederi sancţionatorii, le vom face”, a mai precizat liderul PNL.

De asemenea, Antonescu a adăugat că ar fi momentul ca Senatul să aibă un program de lucru care „să se întindă pe durata întregii săptămâni, iar activităţii din teritoriu să îi fie alocată o săptămână din lună”.

„Poate ar fi momentul să avem o săptămână alocată plenului, una activităţii de control parlamentar şi una comisiilor, eventual grupurilor parlamentare, urmând ca ultimul interval din lună să fie dedicat activităţii în circumscripţiile din teritoriu. Multe dintre Parlamentele din lume, inclusiv PE, lucrează după un asemenea program şi este o temă pe care o supun meditaţiei dvs. De asemenea, vă propun instituirea unor proceduri parlamentare speciale în sensul includerii în conţinutul normativ al următoarelor proceduri speciale care în acest moment se aplică ad-hoc – procedura de adoptare a proiectelor ce vizează OUG, procedura aplicabilă iniţiativelor legislative aflate în reexaminare, procedura de examinare de către Senat a propunerilor de acte normative europene, procedura lansării în consultare publică a propunerilor legislative iniţiate de senatori. Aceste modificări ale Regulamentului ar putea antrena şi unele modificări faţă de perspectiva pe care o avem astăzi cu privire la organele de conducere, de lucru ale Senatului, precum şi la competenţele acestora”, a adăugat Crin Antonescu.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.