Divorţ de 130 de miliarde de dolari între Vodafone şi Verizon pe piaţa din SUA

Grupul american Verizon Communications a acceptat luni seară să plătească 130 de miliarde de dolari pentru a prelua participaţia de 45% deţinută de grupul britanic Vodafone la societatea lor mixtă din SUA, Verizon Wireless, în ceea ce va reprezenta cea de-a treia mare tranzacţie încheiată vreodată în sectorul corporatist, transmite Reuters.

Potrivit termenilor acordului convenit de cele două companii, Vodafone va primi 58,9 miliarde de dolari în numerar, 60,2 miliarde de dolari sub formă de acţiuni Verizon şi alte 11 miliarde de dolari de pe urma unor tranzacţii secundare ce ar urma să se finalizeze în primul trimestru al anului următor. În urma acestei achiziţii, Verizon va deţine integral acţiunile celui mai mare operator de telefonie mobilă din SUA, în timp ce Vodafone intenţionează să returneze acţionarilor 71% din suma netă generată de această tranzacţie, sau 84 de miliarde de dolari dacă se includ şi acţiunile, şi de asemenea să-şi majoreze investiţiile în noile reţele.

‘Cred că am ajuns la o soluţie echilibrată’, a declarat directorul general de la Vodafone, Vittorio Colao. ‘Ne reducem datoriile ceea ce va permite companiei să fie foarte robustă şi să profite de oportunităţile care vor apărea’, a adăugat Colao.

La rândul său, directorul general de la Verizon, Lowell McAdam a apreciat că momentul actual este unul adecvat pentru a face această achiziţie. ‘Cred că va avea loc o injecţie de combustibil în motorul Verizon ca urmare a acestei tranzacţii’, a spus Lowell McAdam, adăugând că în opinia sa câştigurile pe acţiuni ale Verizon vor creşte cu 10%.

Aceasta este a treia mare achiziţie derulată vreodată după preluarea grupului german Mannesmann de către Vodafone în 1999, pentru 203 miliarde de euro, şi preluarea AOL de către Time Warner pentru 181 miliarde de dolari în 2000. Tot la capitolul recorduri, în cadrul acestei tranzacţii Verizon a reuşit să obţină de la bănci unul din cele mai mari pachete financiare din istorie, 60 de miliarde de dolari.

Imediat după anunţarea tranzacţiei, agenţia de evaluare Moody’s Investors Service a retrogradat Verizon în condiţiile în care datoria netă a companiei se va dubla până la 116 miliarde de dolari.

În cazul Vodafone, deşi compania îşi pierde cel mai bun activ al său, va obţine sumele necesare pentru a-şi recompensa acţionarii, a plăti o parte din datorii şi a-şi consolida operaţiunile din Europa. Compania intenţionează să demareze o nouă fază de investiţii, denumită ‘Project Spring,’ pentru a-şi îmbunătăţi reţelele de telefonie mobilă şi internet în bandă largă din Europa precum şi de pe pieţele emergente precum India şi Africa de Sud. Deşi Vodafone nu a alocat bani pentru achiziţii, analiştii se aşteaptă ca grupul să ia în considerare eventuale achiziţii în domeniul telefoniei fixe în Europa.

Vodafone este unul dintre cele mai mari grupuri de telecomunicaţii mobile din lume, după venituri, cu aproximativ 409 milioane de clienţi în întreaga lume. Compania are divizii în 30 de ţări de pe cinci continente şi peste 50 de reţele partenere în întreaga lume.

Vodafone România a înregistrat peste 8,138 milioane de clienţi ai serviciilor mobile, la 30 iunie 2013, în creştere cu 57.064 faţă de trimestrul anterior şi cu 339.943 faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.