Fukushima: Japonia va aloca 310 milioane de euro pentru a soluţiona problema apei contaminate

Statul japonez va cheltui 40 miliarde de yeni (310 milioane de euro) pentru a soluţiona problema apei radioactive de la centrala Fukushima, grav avariată de cutremurul urmat de tsunami din 11 martie 2011, potrivit ediţiei de marţi a presei nipone citate de AFP.

Aceste noi dispoziţii survin după vizita efectuată la Fukushima de ministrul industriei, Toshimitsu Motegi, ca urmare a numeroase avarii legate de prezenţa unor cantităţi masive de apă conţinând cesiu, stronţiu, tritium şi alte substanţe radioactive. Aceste măsuri urmează să fie prezentate în cursul zilei.

Banul public nou investit ar trebui să servească pe de o parte la construirea unei bariere pentru a bloca apa subterană contaminată. Aproximativ 300 de tone de apă se scurg în subsol în fiecare zi ajungând în Oceanul Pacific.

Noile fonduri vor fi în parte alocate unor mijloace suplimentare de decontaminare a apei stocate într-o mie de rezervoare a căror fiabilitate este îndoielnică. Un dispozitiv ALPS (conceput de grupul Toshiba) a fost testat în martie, dar este în prezent oprit şi în curs de reparare. Compania Tokyo Electric Power (Tepco), care gestionează centrala de la Fukushima, intenţionează să instaleze trei dispozitive, dar statul nipon apreciază că este necesar să aibă mai multe echipamente puternice, au precizat ziarele.

Tepco se confruntă cu problema a aproximativ 400.000 de tone de apă poluată scursă în subsol sau stocată în rezervoare speciale, un volum care creşte în fiecare zi cu 400 de tone, chiar dacă o parte se deversează direct în mare, din lipsă de mijloace pentru a bloca această scurgere.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.