Justiţia germană va ancheta 30 de presupuşi gardieni de la Auschwitz

Biroul german pentru investigarea crimelor naziste a anunţat marţi că va transfera justiţiei dosarele a 30 de presupuşi gardieni ai lagărului de concentrare de la Auschwitz, recomandând începerea urmăririi penale pentru complicitate la crimă, relatează AFP şi Associated Press.

Biroul, care nu are atribuţii de începere a urmării penale, a examinat 39 de dosare ale unor foşti presupuşi gardieni de la Auschwitz, dintre care cel mai vârstnic are 97 de ani, a declarat procurorul special Kurt Schrimm, în cadrul unei conferinţe de presă la Ludwigsbourg, în vestul Germaniei.

„Dosarele vor fi transmise procurorilor specializaţi” din landurile unde îşi au domiciliul presupuşii criminali de război, a explicat Schrimm.

Biroul central de anchetă privind crimele naţional-socialismului, pe care el îl conduce, a condus peste 7.000 de anchete de la crearea sa în 1958, însă nu are puterea de a angaja urmăriri penale. Procurorii regionali sunt cei care trebuie să decidă deschiderea de eventuale procese, dacă acuzaţii sunt apţi de a fi judecaţi.

Biroul a identificat iniţial 49 de presupuşi gardieni ai lagărului de la Auschwitz, construit de nazişti în Polonia ocupată. Nouă au murit, iar 30 locuiesc în continuare în Germania. Unul dintre supravieţuitori este judecat în acest moment la Stuttgart, în sud-vestul ţării.

Peste 6.000 de persoane au lucrat la Auschwitz, unde circa 1,1 milioane de evrei, romi, homosexuali sau opozanţi politici au murit în camerele de gazare, din cauza epuizării prin muncă forţată sau a bolilor.

Timp de peste 60 de ani, tribunalele germane nu i-au judecat decât pe acuzaţii pentru care aveau probe directe sau mărturii.

Însă condamnarea apatridului de origine ucraineană John Demjanjuk la Munchen, în mai 2011, a creat un precedent. Demjanjuk a fost găsit vinovat pentru complicitate la uciderea a 28.000 de evrei, instanţa stabilind că era gardian la lagărul de la Sobibor, chiar dacă nu a putut dovedi implicarea sa directă în crime.

John Demjanjuk a murit anul trecut în timp ce aştepta finalizarea apelului la sentinţa de condamnare.

Anunţul Biroului pentru investigarea crimelor naziste a survenit la o zi după deschiderea la Hagen a unui proces împotriva unui fost membru SS în vârstă de 92 de ani, acuzat că ucis în septembrie 1944 un luptător de rezistenţă olandez în nordul Olandei.

De la procesul demnitarilor nazişti la Nuremberg în 1945-1946, circa 106.000 de militari nazişti au fost judecaţi, 13.000 au fost găsiţi vinovaţi şi jumătate condamnaţi, potrivit instituţiei.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.