Patria celui mai mare fruct din România. Recordul: 22 de kilograme

Dăbuleniul este patria celui mai mare fruct din România, pepenele verde, sau lubeniţa cum i se spune în Banat, ori harbuzul, cum e el cunoscut de moldoveni. Am mers acolo ca să aflăm cum o zonă săracă, “blagoslovită” cu unul din cele mai neroditoare soluri, a reuşit să devină lider la nivel naţional în producţia de pepeni, fiind cunoscut de pe vremea lui Ceauşescu şi consolidându-şi puternic poziţia în ultimii ani, când pepenii de Dăbuleni au cucerit inclusiv raioanele de fructe ale hypermarketurilor, scrie agrointel.ro

Deşi conţinutul în materie organică al solurilor nisipoase este de la 0,1 până la 1,2, maxim 1,5% în cele mai fericite situaţii (n.r. comparativ, cernoziomurile au 5-7% humnus), în zona Dăbuleni suma gradelor care se realizează, determină o timpurietate extraordinară a culturilor pomicole şi legumicole. Aici fructele se coc mai devreme cu 10-12 zile faţă de restul zonelor, ceea ce se traduce automat într-un câştig la preţ pentru producători.

Aurelia Diaconu, directoarea Staţiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Cultura Plantelor pe Nisipuri Dăbuleni (SCDCPN Dăbuleni), explică care este rolul acestei instituţii în explozia pe plan local a acestei culturi:  “Pepenarii sunt o realizare a Staţiunii Dăbuleni. Ei nu erau până în anii 50, când s-au pus bazele Staţiunii de Cercetare, care a încercat diferite specii şi a elaborat tehnologia pentru cultura pe solurile nisipoase, adică a încercat foarte multe specii şi a venit cu soluţii pentru fiecare, în condiţii de soluri nisipoase şi pepenii au fost una din preocupările noastre. Avem şi trei soiuri de pepeni create la Dăbuleni: de Dăbuleni, dulce de Dăbuleni şi Oltenia şi tehnologia a fost pusă la punct inclusiv pe mulcire, altoire şi oamenii au preluat foarte bine această cultură”.

Pepenele verde are atâta priză în zonă nu doar fiindcă a existat know-how, timpurietate de recoltare ori producţii ridicate, ci mai ales din pricina costurilor de producţie, care l-au avantajat faţă de alte culturi.

 

  • Recordul experimental: 140 de tone la hectar

Dacă analizăm suprafeţele cultivate în localitatea Dăbuleni exclusiv, fără comunele învecinate, pepenii ocupă în jur de 1600-1700 de hectare, dintr-un total de 18.520 de hectare, pe când legumele în solarii ocupă doar 40 de hectare.

Producţia record la SCDCPN Dăbuleni e de 140 de tone de pepeni verzi la hectar, în condiţii de fertirigare prin picurare, însă e obţinut pe o parcelă experimentală de 200 mp, cu cheltuieli de 20.000 lei/ha, sumele fiind estimate prin extrapolarea valorilor obţinute pe micuţa parceluţă experimentală. Dacă am estima un preţ mediu per kilogram de pepene de 0,4 lei, de pe producţia record obţinută pe parcela experimentală, ar rezulta un profit curat de circa 36000 lei (circa 8000 de euro).

La Dăbuleni se obţin adesea 80-100 de tone la hectar pentru culturile altoite şi 70 de tone la hectar pentru culturile nealtoite. În cifre, o cultură de pepeni reuşită arată cam aşa. Un fruct are în medie o greutate de 10-12 kilograme, ceea ce înseamnă că la 5000 de plante pe hectar, sunt în medie doi pepeni la fiecare plantă, deci un total de 10.000 de pepeni. Altfel spus, la fiecare metru pătrat se obţine o producţie medie de 10 kilograme de pepene.

 Însă cel mai “gigantic” pepene a fost recoltat de pe nisipurile de la Dăbuleni în 2012: “Avea 22 de kilograme. E un hibrid vărgat numit Talisman, pe care l-am avut anul trecut pe un lot experimental la Staţiune”, ne-a declarat secretarul ştiinţific al Staţiunii Dăbuleni. Cei mai mari producători de pepeni din Dăbuleni au câte 16-17 hectare, însă aceştia nu reuşesc să scoată mai mult de 3000-4000 lei/ hectar.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.