PÎCCJ a solicitat declanşarea procedurilor pentru formularea cererii de începere a urmăririi penale faţă de Vosganian şi Videanu

Procurorul General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a solicitat Senatului şi Preşedinţiei declanşarea procedurilor pentru formularea cererii de începere a urmăririi penale faţă de ministrul Economiei, Varujan Vosganian, respectiv faţă de fostul ministru al Economiei, Adriean Videanu.

Faptele reţinute în sarcina celor doi au fost săvârşite în perioada în care aveau calitatea de ministru al economiei şi formează obiectul unui dosar al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, se arată într-un comunicat transmis de biroul de informare publică şi relaţii cu presa din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie.

Astfel, în conformitate cu dispoziţiile art. 109 alin. 2 din Constituţia României şi art. 12 şi 19 din Legea nr. 115/1999 republicată, privind responsabilitatea ministerială, precum şi ale Deciziei Curţii Constituţionale nr. 270/2008, Procurorul General al PÎCCJ a solicitat Senatului României declanşarea procedurilor pentru formularea cererii de începere a urmăririi penale faţă de Varujan Vosganian, fost ministru al Economiei şi membru al Guvernului în perioada decembrie 2006 – decembrie 2008, senator în Parlamentul României în actuala legislatură, ocupând şi funcţia de ministru în cadrul Ministerului Economiei, pentru infracţiunile de complot şi subminarea economiei naţionale prevăzute de art. 167 alin. 1 C. pen. şi art. 165 alin. 1 şi 2 C. pen. cu aplicarea art. 33 lit. a din C. pen., fapte comise în perioada decembrie 2006 – decembrie 2008.

De asemenea, s-a solicitat preşedintelui României declanşarea procedurilor pentru formularea cererii de începere a urmăririi penale faţă de Adriean Videanu, fost ministru al Economiei şi membru al Guvernului în perioada decembrie 2008 – septembrie 2010, pentru aceleaşi infracţiuni, comise însă în perioada decembrie 2008 – septembrie 2010.

Procurorul-şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) a solicitat, luni, procurorului general, să sesizeze Senatul României pentru formularea cererii de începere a urmăririi penale împotriva lui Varujan Vosganian şi Adriean Videanu.

DIICOT susţine că, în perioada decembrie 2006-decembrie 2008, Varujan Vosganian, iar în perioada decembrie 2008-septembrie 2010, Adriean Videanu, în calitate de miniştri ai Economiei, au aprobat, semnat şi susţinut în Guvern şase ordine, respectiv trei memorandumuri în scopul sprijinirii intereselor financiare ale grupului infracţional constituit de către învinuitul Ioan Niculae şi au utilizat SNGN Romgaz, unitate naţională de interes strategic, în interesul privat al Interagro.

Conform DIICOT, este vorba despre discounturi comerciale substanţiale la livrarea de gaze naturale către Interagro, peste plafoanele practicate de Romgaz, precum şi gaze naturale doar din producţia internă, cu nerespectarea dispoziţiilor legale şi în condiţiile în care Interagro înregistra debite mari la plata gazelor consumate, cauzând un prejudiciu de aproximativ 130 milioane de dolari.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.