Socol: Scăderea investiţiilor nete cu 2,3% apare în exclusivitate din cauza reducerii lucrărilor de construcţii noi

Scăderea investiţiilor nete în semestrul I 2013 faţă de semestrul I 2012 cu 2,3% apare în exclusivitate din cauza reducerii lucrărilor de construcţii noi cu 17%, relativ normală într-o perioadă postcriză, dar aceasta este neconcludentă, intrând în marja de eroare de 3%, precizează marţi Cristian Socol, consilierul personal al premierului Victor Ponta pe probleme macroeconomice, într-o declaraţie.

Potrivit acestuia, investiţiile în utilaje, inclusiv mijloace de transport, au crescut cu 15% în aceeaşi perioadă, iar la capitolul ”Alte cheltuieli” creşterea este de 6%.

”Scăderea este una mică, neconcludentă, intrând în marja de eroare de 3%. Scăderea de lucrări de construcţii noi în domeniul privat provine din faptul că încă există un stoc important de clădiri pentru care nu se găsesc cumpărători (un efect al crizei). Pe partea de lucrări de construcţii noi în sectorul public, încă din 2012, am spus stop investiţiilor ineficiente în clădiri, (…) patinoarelor fără gheaţă, toaletelor de zeci de mii de euro în şcoli fără elevi. (…) Văicărelile legate de tăierile în cheltuielile de investiţii publice sunt total nejustificate, mai ales în contextul în care vorbim de tăieri la investiţiile cu efecte de multiplicare aproape de zero sau negative. Din 2012 a început lupta cu risipa în domeniul investiţiilor publice. S-a stopat acordarea de bani pentru cele 45.000 de proiecte eterogene, multe dintre ele lipsite de o minimă fundamentare tehnico-economică, cu efecte de multiplicare negative la nivel regional, economic, social şi politic”, arată consilierul primului-ministru.

Socol a anunţat că este în desfăşurare un program de prioritizare a investiţiilor, realizat împreună cu Banca Mondială, şi a adăugat că până la finalul lunii septembrie se va crea Direcţia de evaluare şi monitorizare a investiţiilor publice în cadrul Ministerului de Finanţe.

”Aceasta va avea ca sarcină stabilirea criteriilor de prioritizare a proiectelor de investiţii, iar proiectele selectate vor fi bugetate multianual. Se va implementa o bază de date cu proiectele de investiţii prioritizate atât la nivel central, cât şi local, iar lista cu proiectele incluse va fi publicată pe website, alături de alocările bugetare aferente pe 3 ani consecutivi. Niciun proiect de investiţii nu va mai fi aprobat fără avizul direcţiei. În plus, viziunea noastră este de a transfera finanţarea proiectelor eligibile din surse interne către finanţarea din fonduri europene, minimizând astfel cheltuielile suportate în viitor de la bugetul de stat”, a explicat consilierul premierului.

Investiţiile realizate în economia naţională au scăzut cu 4,2% în trimestrul II 2013 faţă de perioada corespunzătoare a anului trecut, până la 15,594 miliarde de lei (preţuri curente), pe fondul scăderii lucrărilor de construcţii noi cu 18,6%, potrivit datelor provizorii publicate marţi de Institutul Naţional de Statistică.

În primul semestru din acest an, investiţiile s-au redus cu 2,3%, până la 27,927 miliarde de lei (preţuri curente) comparativ cu primele şase luni din 2012. Investiţiile concretizate în lucrări de construcţii noi, în semestrul I 2013, au însumat 12,031 miliarde de lei, reprezentând 43,1% din total, faţă de 52% în semestrul I 2012. Investiţiile în utilaje şi mijloace de transport au însumat 13,504 miliarde de lei, reprezentând 48,3% din total, faţă de 40,2% în semestrul I 2012.

Potrivit INS, ramurile în care s-a realizat un volum mai mare de investiţii nete sunt în industrie şi comerţ/servicii (comerţul cu ridicata şi amănuntul, repararea autovehiculelor).(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.