EUR
4,75 RON
(+0.05%)
USD
4,22 RON
(-0.9%)
GBP
5,56 RON
(-1.23%)
CHF
4,24 RON
(-0.73%)
AUD
2,99 RON
(-0.39%)
CAD
3,14 RON
(-0.29%)
BGN
2,43 RON
(+0.02%)
RUB
0,07 RON
(+0.74%)
ZAR
0,29 RON
(+1.16%)
BRL
1,08 RON
(+2.3%)
CNY
0,63 RON
(-0.53%)
INR
0,06 RON
(+0.01%)

Vosganian: Dacă voi fi chemat la Parchet, voi întreba de ce nu este şi Traian Băsescu aici

0

Discountul acordat marilor consumatori de gaze a dus la salvarea a 9.000 de locuri de muncă, iar efortul a fost minim şi a fost recuperat de Romgaz, a declarat marţi Varujan Vosganian, ministrul Economiei, într-o conferinţă de presă.

El a amintit că Guvernul a aprobat o Ordonanţă de Urgenţă prin care producătorii de îngrăşăminte chimice primeau discount la gaze timp de 6 luni, iar în Parlament actul normativ, după modificări, a prevăzut acordarea acestui discount timp de 18 luni. Vosganian a precizat că această lege a fost promulgată de preşedintele Traian Băsescu.

‘Preşedintele Traian Băsescu a promulgat legea cu rapiditate şi fără să clipească. Dacă voi fi chemat la Parchet, la fiecare întrebare voi întreba de ce nu e şi preşedintele Traian Băsescu aici’, a spus Vosganian.

El a arătat că a citit documentele procurorilor, unde nu există nicio referire la el în legătură cu vreun act de corupţie.

Vosganian a susţinut că măsura de a acorda producătorilor de îngrăşăminte gaze ieftine a fost luată pentru a salva cele 9.000 de locuri de muncă din această ramură industrială şi pentru a ajuta agricultura.

‘România a pierdut mare parte din industrie şi nimeni n-a fost tras la răspundere. Noi am salvat mii de locuri de muncă cu efort minim, recuperat apoi de Romgaz’, a completat Vosganian.

El a mai spus că discountul oferit producătorilor de îngrăşăminte a fost de 14-15 milioane de euro în total, însă, dacă nu s-ar fi luat această măsură, pierderile ar fi fost mult mai mari pentru economia ţării şi pentru Romgaz.

‘La acel moment, preţul petrolului era 140 de dolari pe baril, iar preţul gazelor era foarte mare. Firmele primiseră preavize de închidere, sindicatele pichetau primăriile, erau 9.000 de salariaţi. Doar ajutoarele de şomaj şi CAS-urile pe care le-ar fi plătit statul depăşeau discounturile acordate, plus reducerea activităţii Romgaz, plus pierderile din TVA pentru gazele care nu s-ar fi consumat’, a exemplificat Vosganian.

Procurorul-şef al DIICOT, Alina Bica, a solicitat luni procurorului general Tiberiu Niţu să sesizeze Senatul şi pe preşedintele Traian Băsescu pentru formularea cererii de începere a urmăririi penale faţă de ministrul Economiei, Varujan Vosganian, şi faţă de fostul ministru Adriean Videanu, pentru săvârşirea infracţiunilor de complot şi subminarea economiei naţionale, în legătură cu facilitarea livrărilor de gaze naturale de Romgaz către SC Interagro, companie deţinută de omul de afaceri Ioan Niculae.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.