Vosganian: Este pentru prima dată în 20 de ani când Parchetul se sesizează în legătură cu un caz de oportunitate politică

Vicepreşedintele PNL Varujan Vosganian a respins luni acuzaţia de subminare a economiei naţionale, în legătură cu facilitarea livrărilor de gaze naturale de la Romgaz către SC Interagro, arătând că în 2008 compania de stat a înregistrat o creştere a profitului faţă de 2007.

„Am ales să fac această conferinţă de presă aici, pentru că acest caz nu este unul de corupţie. Dacă ar fi fost un caz de corupţie, nu aş fi ales sediul PNL, pentru că ţin la demnitatea acestui partid. Suntem în faţa unei situaţii inedite: este pentru prima dată în 20 de ani când Parchetul se sesizează într-o chestiune de oportunitate politică, acuzând unele decizii pe care un ministru le ia în virtutea atribuţiilor sale. Parchetul sugerează că unele măsuri pe care le-am luat în calitate de ministru al Economiei şi Finanţelor, în 2008, au dus la pierderi pentru economia naţională, în speţă pentru Romgaz şi au favorizat anumiţi producători industriali din economia naţională”, a spus Vosganian, într-o conferinţă de presă.

În context, el a precizat că 2008 a fost „unul foarte bun” pentru Romgaz, compania înregistrând o creştere a profitului cu peste 6% faţă de anul anterior. El a mai spus că în 2008 preţul gazelor a fost mult mai mare decât în anii precedenţi şi în următorii doi ani.

„Aşadar, ideea că măsurile mele au dus la pierderi pentru Romgaz nu se justifică din perspectiva cifrelor prezentate de această companie”, a adăgat Vosganian.

El a afirmat că măsurile la care se referă Parchetul vizează acordarea unui discount economic „de câteva procente” şi „păstrarea condiţiilor privind obligativitatea plăţii datoriilor de către companiile beneficiare”.

„Acest discount nu l-am inventat eu, el funcţiona la data la care eu am devenit ministrul Economiei şi Finanţelor. Astfel de discounturi se dau în întreaga Europă pentru companiile intreruptibile, adică acelea care îşi asumă pe o anumită perioadă riscul de a fi întrerupte pentru a se putea asigura gazul pentru consumatorii casnici, lucru pe care, de altfel, Ministerul Economiei l-a făcut în mai multe rânduri”, a explicat liberalul.

El a mai spus că un ministru nu trebuie să ceară voie de la Parchet pentru a lua o măsură economică şi nici nu este „atribuţia parchetului de a judeca o oportunitate”.

„Dacă ar fi să judecăm oportunitatea unor măsuri economice, probabil că multe dintre Guverne şi mulţi dintre demnitarii României ar trebui să cadă sub incidenţa unor astfel de cercetări. Eu cred, însă, că un ministru nu trebuie să ceară voie de la Parchet înainte de a lua o măsură economică, de aceea, câtă vreme nu este vorba despre corupţie, ci e vorba de decizii fundamentate economic, nu cred că e atribuţia parchetului de a judeca o oportunitate”, a susţinut Vosganian.

Referindu-se la contextul măsurilor luate, el a arătat că în martie 2009, când a luat această măsură, preţul gazului metan a urcat, iar firmele producătoare din domeniul industriei chimice primiseră preaviz, muncitorii protestau în faţa prefecturilor, iar prefecţii trimiteau „scrisori disperate” la Ministerul Economiei cu rugămintea de a se găsi o soluţie.

El a detaliat că Ministerul Economiei a propus, la acea dată, un memorandum care fundamenta necesitatea susţinerii industriei într-un moment dificil şi care propunea un discount care să acopere, într-o anumită măsură, creşterea preţului la gaz, documentul fiind aprobat în guvern.

„Întâlnirea pe care am avut-o cu producătorii din această industrie obliga să nu majoreze preţul îngrăşămintelor chimice şi să reia producţia, lucru pe care aceşti producători l-au şi făcut”, a mai spus el, arătând că după şase luni de aplicare măsura a fost prelungită printr-o notă primită de la ministrul Agriculturii de la acea vreme, Dacian Cioloş.

Vosganian a relatat că măsura sa a fost apreciată ca fiind „utilă” şi a fost prelungită din nou în 2009 de următorul Executiv.

„Mai mult decât atât: Guvernul care a urmat, sub semnătura premierului de atunci, Emil Boc, a emis o ordonanţă de urgenţă – 54/2009 – care cerea extinderea susţinerii către sectorul consumatorilor intreruptibili cu livrarea către aceştia numai de gaz din intern, ceea ce, de la câteva procente, mărea discountul la aproape 40%. Parlamentul a extins termenul de la şase luni la un an şi jumătate, preşedintele de atunci şi de acum a promulgat legea fără să clipească şi legea a funcţionat până în 2010. Suntem într-o situaţie ciudată: eu, care am votat împotriva acestei legi, socotind că totuşi sunt mult prea mari facilităţile, sunt aici, în faţa dvs, iar cei care au iniţiat această OUG şi au promulgat legea care măreau de vreo cinci-şase ori discounturile către această industrie mă privesc la televizor”, a concluzionat Varujan Vosganian.

Procurorul-şef al DIICOT, Alina Bica, a solicitat luni procurorului general Tiberiu Niţu să sesizeze Senatul şi pe preşedintele Traian Băsescu pentru formularea cererii de începere a urmăririi penale faţă de ministrul Economiei, Varujan Vosganian, şi faţă de fostul ministru Adriean Videanu, pentru săvârşirea infracţiunilor de complot şi subminarea economiei naţionale, în legătură cu facilitarea livrărilor de gaze naturale de Romgaz către SC Interagro, companie deţinută de omul de afaceri Ioan Niculae.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.