EUR
4,85 RON
(-0.23%)
USD
4,34 RON
(+1.23%)
GBP
5,41 RON
(-0.1%)
CHF
4,56 RON
(+0.23%)
BGN
2,47 RON
(-0.03%)
BYN
1,68 RON
(+1.23%)
CAD
3,10 RON
(+0.67%)
RSD
0,04 RON
(+0.01%)
AUD
2,68 RON
(-0.38%)
JPY
0,04 RON
(+1.07%)
CZK
0,18 RON
(+0.29%)
INR
0,06 RON
(+1.08%)

 

12 uleiuri volatile naturale şi efectele lor asupra minţii

6. Ienupăr (Juniperus communis) – În vechime, ienupărul era ars, la fel ca şi tămâia, pentru alungarea spiritelor rele. Uleiul de ienupăr are un efect de reechilibrare şi calmare în plan psihic, fiind tonic al nervilor. Elimină stările depresive, anxietatea, stresul, grijile excesive.

Conferă o stare de forţă interioară, încredere în sine. Reglează viaţa sentimentală şi ne scuteşte de oscilaţii. Este foarte recomandat persoanelor care trec cu uşurinţă de la o stare de entuziasm la o stare astenică.

 

7. Isop (Hissopus officinalis) – Uleiul de isop are o acţiune stimulatoare. Este un excelent tonic nervos, întăreşte şi încălzeşte corpul, dând o senzaţie de relaxare. Este util şi în tratamentul isteriei.

 

8. Lavandă (Lavandula augustifolia sau. L. Officinalis) – Este cea mai renumită plantă pentru acţiunea ei asupra sistemului nervos central în depresii, apatie, insomnie, tensiune nervoasă, isterie. Conferă o stare de regenerare sufletească, prospeţime şi puritate interioară. Alungă gândurile negative. Mai este indicată în stări de panică, stres, iritabilitate, treceri bruşte de la o stare la alta, depresie mintală, depresie maniacă, epuizare nervoasă.

 

9. Menta (Mentha sp.) – Uleiul de mentă este revigorant, întăreşte nervii. Este eficient în isterie. Conferă fermitatea în acţiune, înlătură gândurile negative, generează o stare de uşurare interioară, stimulează şi purifică mintea.

 

10. Pin (Pinus sp.) – Este un ulei care înlătură stările de oboseală şi de iritabilitate nervoasă cauzate de prea multă muncă, de lipsă de odihnă. Dă fiinţei o dispoziţie interiorizată, meditativă şi plină de forţă în acelaşi timp.

 

11. Portocal (Citrus auratium) – Uleiul de portocal este unul dintre cele mai eficiente uleiuri sedativ-antidepresive. Este folosit în stări de frică faţă de evenimente neaşteptate, insomnie, isterie, stări de anxietate şi depresie. Determină apariţia unui sentiment de seninătate interioară, înţelegere şi deschidere faţă de ceilalţi.

 

12. Trandafir (Rosa damascena sau R. centifolia) – Se spune că esenţa de trandafir ar fi „regina uleiurilor volatile. Trandafirul este un simbol al iubirii, al purităţii, al graţiei. Despre el se spune că ar fi răsărit din sângele lui Adonis, romanii credeau că a răsărit din sângele lui Venus, iar mahomedanii cred că a răsărit din sângele lui Mahomed.

Conferă o stare de armonie, pace interioară. Trezeşte iubirea, reconfortează inima şi ascute mintea. Este calmant, antidepresiv, fiind indicat în insomnie, iritabilitate nervoasă, depresie.

Mircea Ştefanache, revista „Lohanul” nr. 18

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata