Acordul de mediu pentru Roşia Montană ar putea fi emis în septembrie 2013, exploatarea ar putea începe în 2016

Extracţia minereurilor de aur şi argint de la Roşia Montană este prognozată să înceapă în noiembrie 2016, potrivit calendarului de autorizare, inclus în proiectul de Acord între Guvernul României şi Roşia Montană Gold Corporation, publicat pe site-ul Departamentului pentru Proiecte de Infrastructură şi Investiţii Străine.

În anexele documentului citat se arată că Acordul de mediu, pe care RMGC îl aşteaptă de câţiva ani, va fi emis în septembrie 2013 de către Ministerul Mediului.

Următoarele etape sunt: aprobarea PUZ în zona industrială – decembrie 2013, finalizarea achiziţiei de proprietăţi – mai 2014, scoatere terenurilor din fondul forestier – mai 2014, scoaterea terenurilor din circuitul agricol şi Autorizaţie de Construire – iunie 2014, construcţia proiectului industrial iunie 2014 – noiembrie 2016 şi începerea operării proiectului – 2016.

‘Având în vedere numărul mare de avize, acorduri, permise şi autorizaţii necesare a fi obţinute în vederea construirii şi operării Proiectului, precum şi stadiul actual al procedurilor de autorizare, se estimează ca Autorizaţiile de Construire necesare implementării Proiectului vor fi obţinute în luna iunie 2014. Luând în considerare durata etapei de construcţie a obiectivelor industriale necesare operării Proiectului, estimată a dura între 24 şi 36 luni conform informaţiilor prezentate în Raportul EIM, demararea operării Proiectului este prognozata pentru finalul anului 2016’, se arată în proiectul Acordului.

Luni, premierul Victor Ponta a declarat că este oportună organizarea unei dezbateri pe tema Roşiei Montane în Parlament, singurul for legitim şi constituţional pentru un astfel de demers. Aceasta după ce preşedintele Traian Băsescu declarase că nu exclude posibilitatea să organizeze un referendum.

„E dreptul preşedintelui să facă un referendum şi cred că e o idee bună, dar un referendum se face după o informare. (…) Dacă preşedintele ţării, conform atribuţiilor Constituţionale, consideră util să declanşeze un Referendum, cred că e o idee foarte bună. De altfel, noi am mai vorbit de aşa ceva, de consultare înainte de referendum în cadrul Parlamentului, cu toţi cei care au opinii pro şi contra, care gândesc într-un fel sau altul. E locul ideal de dezbatere şi informare. După care mergem la referendum şi se poate decide în mod democratic”, a spus premierul.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.