Băsescu: Poziţia României privind Siria rămâne aceeaşi – prudenţă şi solidarizare cu aliaţii noştri

Poziţia României în cazul Siria rămâne aceeaşi, şi anume ţara noastră va avea o atitudine prudentă, dar se va solidariza dacă aliaţii săi vor hotărî să dea un semnal Damascului, a declarat marţi preşedintele Traian Băsescu.

 „Se menţine aceeaşi poziţie (a României faţă de cazul Siria – n.r.) pe care am exprimat-o cu ocazia întâlnirii cu ambasadorii români acreditaţi în străinătate, şi anume în această fază România consideră că trebuie să aibă o atitudine prudentă, iar la momentul la care aliaţii noştri ar hotărî să ia măsuri prin care să dea un semnal Damascului că este de netolerat utilizarea gazelor toxice de luptă, România se va solidariza cu aliaţii săi”, a spus Băsescu, la Palatul Cotroceni.

Şeful statului a ţinut să puncteze că nu există o relaţie de prietenie între el şi preşedintele sirian Bashar al-Assad, ci este vorba de una instituţională.

„Cred că este unul dintre şefii de stat din zone de interes pentru noi cu care am avut cele mai puţine întâlniri – două, una la Damasc, una la Bucureşti ca vizită de răspuns. Deci, nu există nicio relaţie de prietenie, ci a funcţionat o relaţie instituţională”, a susţinut preşedintele.

Şeful statului şi-a exprimat speranţa că cei care vor lua decizia acţiunii în cazul Siria vor avea convingerea că va fi una care se limitează strict la Siria.

„Noi apreciem în momentul de faţă că există riscuri de extindere a conflictului dinspre sau către vecini, pentru că pe teritoriul Siriei nu este controlat totul şi încercăm să ne imaginăm ce s-ar întâmpla dacă aliaţii noştri hotărăsc nişte lovituri chirurgicale, însă în timpul acestor lovituri chirurgicale apare riposta, pe de-o parte a Damascului, a armatei siriene, sau dacă grupări care acţionează pe teritoriul Siriei în momentul de faţă, fie că vorbim de Hezbollah, fie că vorbim de grupări care sunt în opoziţie cu puterea, lansează deliberat atacuri către vecini, poate fi Turcia, Israelul, Iordania? Ce se întâmplă dacă în timpul atacului chirurgical un aliat al Siriei se angajează şi el în dispută? Deci, noi nu avem certitudini pe această reacţie, de aceea preferăm să fim prudenţi în acest moment”, a explicat Băsescu.

El a dat asigurări că atunci când aliaţii noştri, care au capabilităţi militare pentru astfel „de operaţiuni chirurgicale”, vor lua decizia unor lovituri pe teritoriul Siriei, România va fi solidară cu ei.

„Preferăm să fim prudenţi şi nu este o chestiune de laşitate, ci atât putem noi acum. Nu avem nici rachete Tomahawk, nici F 16 şi F 35, nu avem nici portavioane şi distrugătoare echipate cu ultima tehnologie. Asta este România acum. Sigur că am vrea să fim în astfel de situaţii mult mai utili, dar atât putem”, a conchis Băsescu.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.