BCE este singura autoritate care ar trebui să decidă ce bănci europene trebuie închise

Banca Centrală Europeană ar trebui să aibă atribuţii exclusive pentru a decide ce bănci europene nu mai sunt viabile şi ar trebui închise, a afirmat miercuri Joerg Asmussen, membru al comitetului executiv al BCE, transmite Reuters.

Eforturile europene de creare a unei uniuni bancare, cu o supervizare comună şi un mecanism de rezoluţie pentru închiderea băncilor cu probleme s-au atenuat deoarece guvernele nu au ajuns la un acord privind detaliile şi a costurile proiectului.

Joerg Asmussen susţine că un mecanism unic de rezoluţie este tot atât de important ca şi crearea unei autorităţi unice de supervizare, o responsabilitate ca va fi asumată de BCE.

Deşi a salutat propunerea Comisiei Europene pentru un mecanism de rezoluţie care să îşi înceapă activitatea în 2015, oficialul BCE a afirmat că este necesară o discuţie privind autoritatea care va decide ce bănci europene nu mai sunt viabile şi ar trebui închise.

‘În opinia mea, o astfel de decizie ar trebui luată exclusiv numai de autoritatea care supervizează băncile, care în viitor va fi BCE’, a explicat Asmussen într-un discurs rostit la Frankfurt.

Dacă Parlamentul European va sprijini săptămâna viitoare legea privind supervizarea bancară comună, BCE şi-ar putea asuma noile atribuţii în toamna lui 2014, a explicat oficialul BCE. Acesta a adăugat că se aşteaptă ca 1.000 de persoane să lucreze la supervizarea bancară, BCE urmând să supervizeze direct 130 de bănci ce deţin 85% din activele bancare din zona euro.

BCE, care va prelua anul viitor rolul de supervizor bancar, se pregăteşte să realizeze o analiză asupra calităţii activelor şi bilanţurilor pentru cele 130 de bănci din zona euro pe care le va superviza în mod direct. Aceste date vor fi incluse în testele de stres derulate de Autoritatea Bancară Europeană (EBA) în cooperare cu BCE. Oficialii BCE au dat asigurări că analiza va fie cât mai riguros posibilă, pentru ca mecanismul unic de supervizare să aibă credibilitate pe piaţă.

Potrivit ultimelor teste de stres derulate de Autoritatea Bancară Europeană (EBA), la finele lui 2011, băncile europene ar fi trebuit să-şi majoreze capitalul cu 114,7 miliarde euro.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.