Fabrica HORA Reghin vrea să devină cel mai important furnizor de naiuri din Europa

Fabrica HORA S.A. Reghin, care confecţionează peste 200 de tipuri de instrumente muzicale şi peste 300 de tipuri de accesorii pentru instrumente muzicale, şi-a propus să devină cel mai important furnizor de naiuri din Europa, a declarat Nicolae Bâzgan, directorul general al societăţii.

„Vrem să devenim cel mai important furnizor de naiuri din Europa. Există o firmă elveţiană care are o tradiţie mai îndelungată în fabricarea acestor naiuri, însă am ajuns la nivelul lor de calitate şi sper ca în curând să îi depăşim nu numai din punct de vedere al vânzărilor, dar şi din punct de vedere al execuţiei (…) Avem naiuri de bambus şi din alte esenţe, prun, salcâm, fag, paltin, iar cele tradiţionale sunt din bambus”, a declarat Nicolae Bâzgan.

Potrivit directorului general al societăţii, producţia de la HORA este diversificată, datorită faptului că majoritatea clienţilor preferă ceva specific, personalizat.

„Avem de-a face cu un fenomen care se întâmplă şi în modă, fiecare vrea să aibă personalitatea lui, ceva să îl pună în evidenţă, iar din acest motiv această gamă s-a lărgit foarte mult. Din seriile mari care s-au fabricat până nu demult, acum au devenit serii mici, dar personalizate, în funcţie de cerinţele clienţilor. Asta este şi un avantaj al nostru, în sensul că avem mai multe comenzi, dar, pe de altă parte, suntem influenţaţi în mod negativ la productivitate (…) Se fabrică şi serie, dar personalizarea ajunge chiar şi la 60% din producţie. Şi români, şi străini. Nu doar chitare, ci şi instrumente de suflat din lemn, naiuri, fluiere, instrumente etnice de suflat – cavalul, naiul peruan, naiuri asemănătoare naiului românesc”, a arătat Bâzgan.

Printre artiştii de talie internaţională care concertează cu naiuri confecţionate la HORA S.A. Reghin se regăsesc Gheorghe Zamfir, Radu Simion, dar şi alţi profesori din ţară şi străinătate.

Specialistul în confecţionatul naiurilor din cadrul societăţii, Ioan Halaţiu, a arătat că atelierul respectiv funcţionează de 13 ani şi că încă din primii ani a început să colaboreze cu artişti renumiţi.

Printre naiurile fabricate la Reghin se regăsesc naiul peruan, despre care Ioan Halaţiu spune că nu se dezacordează atât de uşor, naiul românesc, care este acordat cu ceară de albine, este extrem de performant, însă are un acordaj pretenţios şi este mai greu de întreţinut la căldură sau în timpul concertelor lungi.

„Noi confecţionăm naiuri, suntem cei mai mari producători nu doar din ţară, cred că din Europa, facem în jur de 200 de naiuri pe lună, uneori mai multe. Acum avem un oarecare declin, dar sperăm să se rezolve. Le confecţionăm din paltin, salcâm, păr, prun, cireş. Paltinul, salcâmul şi cireşul le utilizăm şi la alte instrumente muzicale. Avem, de asemenea, naiuri din lemn exotic – abanos, bambus – cel mai căutat şi la îndemâna unui profesionist, de maestru. Acum avem în lucru pentru maestrul Zamfir patru naiuri. Este un bun colaborator al nostru. Radu Simion are de asemenea în lucru un nai”, a arătat Halaţiu.

HORA S.A. Reghin a început producţia de instrumente muzicale din lemn la scară industrială în anul 1951, când s-au fabricat 37 de instrumente. De atunci şi până în momentul de faţă a produs peste 4.150.000 de instrumente muzicale din lemn, cu corzi (cu corzi ciupite, de tipul chitarei, mandolinei), altele sunt cu corzi lovite (de tipul ţambalului), iar altele cu corzi frecate – toate instrumentele cu arcuş, vioară, violă, violoncel, contrabas, chiar şi instrumente preclasice, cum este psalterul, care a fost unul din strămoşii viorii.

SC HORA SA Reghin este o societate cu capital sută la sută românesc, are 290 de angajaţi, a realizat anul trecut o cifră de afaceri de 20.500.000 lei şi exportă 85% din producţie în 30 de ţări ale lumii.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.