Gorj: Încep lucrările de reabilitare a operei brâncuşiene „Poarta Sărutului”

Lucrările de reabilitare a monumentului „Poarta Sărutului”, care face parte din ansamblul monumental Calea Eroilor din municipiul Târgu-Jiu, încep marţi, valoarea investiţiei fiind de peste 370.000 de lei, se arată într-un comunicat remis marţi de către Institutului Naţional al Patrimoniului (INP).

 Monumentul realizat de sculptorul Constantin Brâncuşi va fi înscris în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, începând cu anul 2015.

INP a alocat 371.656,44 lei pentru realizarea proiectului de restaurare şi conservare.

Lucrările care urmează a fi executate la „Poarta Sărutului” includ înlocuirea tablei de plumb existente, aplicarea unei izolaţii bituminoase, curăţarea pietrei, biocidare şi hidrofugare.

Citeste si:  Cetatea Râşnov va intra în cel mai amplu proiect de restaurare, conservare şi amenajare

Finalizarea procesului de restaurare este estimată între 5 şi 10 octombrie a.c.

„Reabilitarea ‘Porţii Sărutului’ reprezintă unul dintre cele mai importante obiective ale Institutului Naţional al Patrimoniului din acest an. Interesul primordial în restaurare este de a pune în valoare această capodoperă a artei contemporane universale şi de a contribui astfel la creşterea calităţii operei. Mai mult, restaurarea ‘Porţii Sărutului’ va cântări mult, ca investiţie, în evaluarea dosarului pentru UNESCO. Pentru Târgu-Jiu şi comunitatea locală această lucrare va aduce beneficii materiale şi simbolice, mai ales că întregul ansamblu al lui Brâncuşi reprezintă un centru de atracţie turistică”, a declarat Alexandru Muraru, director general al INP.

Citeste si:  Ciprian Pop, de la industria rent-a-car la creator de experiențe live

INP este instituţia abilitată să realizeze întregul dosar pentru înscrierea Ansamblul Monumental „Calea Eroilor” din Târgu-Jiu în lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

Un grup alcătuit din arhitecţi, urbanişti, istorici de artă şi arheologi ai INP, împreună cu Ministerul Culturii şi cu autorităţile locale din Gorj au întreprins în ultimele luni proceduri şi acţiuni complexe pentru ca dosarul complet să ajungă la UNESCO.

Includerea operei lui Brâncuşi de la Târgu Jiu în patrimoniul mondial UNESCO este un proces la capătul căruia România va promova un nou ansamblu de valoare culturală universală şi va aduce un binemeritat tribut marelui artist, se menţionează în comunicat.

Citeste si:  Raportul privind autonomia secuilor din România, respins de ONU

Axa „Calea Eroilor”, care cuprinde „Masa Tăcerii”, „Poarta Sărutului” şi „Coloana Infinitului,” are o lungime de circa 1,8 kilometri. Aceasta a fost realizată în perioada 1937-1938, cu fonduri alocate de Liga Naţională a Femeilor Române din Gorj, condusă de Arethia Tătărescu, soţia primului-ministru liberal Gheorghe Tătărescu.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata