O intervenţie americană în Siria fără acordul ONU ar fi o crimă de război, consideră Noam Chomsky

Un atac american asupra Siriei fără acordul Naţiunilor Unite ar fi o crimă de război indiferent de aprobarea din partea Congresului american, a apreciat Noam Chomsky, un cunoscut autor şi activist antirăzboi american, în replică la anunţul recent făcut de preşedintele Barack Obama, a relatat site-ul www.huffingtonpost.com.

‘În condiţiile în care sprijinul internaţional pentru decizia lui Obama de a ataca Siria s-a prăbuşit, împreună cu credibilitatea declaraţiilor guvernamentale, administraţia a recurs la un pretext standard pentru crime de război, ca ultimă soluţie: credibilitatea ameninţărilor autointitulatului jandarm al lumii’, a explicat Chomsky într-un email trimis HuffPost.

Noam Chomsky a călătorit recent în regiune pentru a afla mai multe despre criza siriană, iar comentariile sale de acolo i-au făcut pe unii să creadă că ar fi favorabil intervenţiei militare în cazul în care negocierile de pace continuă să eşueze. ‘Eu consider că ar trebui să fie privilegiată soluţia negocierii şi, dacă nu va reuşi, atunci cea de-a doua opţiune’ – sprijinirea rebelilor – ‘ar deveni acceptabilă’, a spus el.

Cu toate acestea, în declaraţiile pentru HuffPost expertul şi-a reiterat opoziţia faţă de orice acţiune militară care nu ar beneficia de undă verde din partea Naţiunilor Unite. ‘O astfel de agresiune venită fără autorizaţia ONU ar constitui o crimă de război, o crimă foarte serioasă fără îndoială, în pofida eforturilor de a invoca alte crime pe post de precedente’, a subliniat el.

Pe de altă parte, liberalii mai favorabili actualei administraţii decât Chomsky, care au avut însă tendinţa de a fi critici la adresa politicii externe a preşedintelui, au salutat decizia acestuia de a implica Congresul ca fiind un pas în direcţia unui sistem mai democratic de a purta războaie.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.