Republica Moldova: Guvernul a pierdut pachetul de control deţinut la singura bancă la care era acţionar majoritar

Guvernul Republicii Moldova a pierdut 20 la sută din acţiunile deţinute la Banca de Economii (BEM), dar şi-a păstrat pachetul de blocaj, de 33,3 la sută, din hârtiile de valoare ale acesteia.

Guvernatorul Băncii Naţionale, Dorin Drăguţanu a declarat, la postul Publika TV, că la recenta adunare extraordinară a acţionarilor Băncii de Economii, s-a decis majorarea cu peste 80 de milioane de lei (aproximativ cinci milioane de euro) a capitalului statutar. Guvernul nu a participat la emisia suplimentară de acţiuni.

„Acţionarii privaţi, care acum dobândesc o majoritate s-au angajat ca într-un termen scurt să capitalizeze semnificativ BEM, prin măsuri speciale de remediere şi doresc să revină la o activitate normală profitabilă”, a declarat guvernatorul BNM, Dorin Drăguţanu.

Anterior, Parlamentul a recomandat Executivului trei posibile soluţii pentru depăşirea crizei de la Banca de Economii. Una dintre acestea prevedea păstrarea de către stat doar a pachetului de acţiuni de blocaj.

Banca de Economii a fost în centrul unui scandal, la începutul acestui an, după ce în 2012 a înregistrat pierderi de aproximativ 20 de milioane de euro. Persoane din anturajul fostului premier Vlad Filat, aflate la conducerea băncii, au fost atunci acuzate că ar fi acordat credite neperformante şi că ar fi intenţionat să cumpere banca la un preţ redus. De asemenea, Fondul Monetar Internaţional, care recomandă de mai mulţi ani privatizarea BEM şi-a exprimat îngrijorarea faţă de situaţia acesteia. În luna martie, Guvernul de la Chişinău a decis să majoreze cu aproximativ 12,5 milioane de euro capitalul social al băncii, iar recent a fost schimbată şi conducerea instituţiei.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.