Rogozin: Dacă Republica Moldova va adera la NATO, şi-ar putea pierde statalitatea

Vicepremierul rus Dmitri Rogozin a declarat marţi, 3 septembrie, la Tiraspol, că Republica Moldova şi-ar putea pierde statalitatea dacă va adera la NATO şi ar putea pierde Transnistria odată cu semnarea Acordului de liber schimb cu Uniunea Europeană. Pe măsura apropierii de UE, Republica Moldova va pierde imensa piaţă rusească, a avertizat oficalul rus, în timpul unui discurs la o universitate din Tiraspol, potrivit agenţiei ruse Novîi Reghion. El a adăugat că majoritatea cetăţenilor moldoveni care lucrează peste hotare se află în Rusia şi nu în UE.

‘Trebuie să înţelegem că nimeni nu are de gând să primească Moldova în UE. Cel mai mult i se va permite să intre în vestiar, unde să stea în rând şi să le dea cipici celor care au voie să intre în baie’, a declarat Rogozin.

El a adăugat că apropierea Republicii Moldova de UE o va îndepărta de Transnistria. ‘Chişinăul se va conduce după unele standarde economice, Tiraspolul după altele. Atunci ce logică mai are să vorbim despre reintegrarea celor două maluri ale Nistrului?’, s-a întrebat Dmitri Rogozin.

În acelaşi context, el a afirmat că, de obicei, ţările nu pot deveni membre ale UE fără a fi membre NATO. ‘Dacă Moldova va adera la NATO, atunci ‘la revedere’, ea singură îşi va pune cruce pe statalitate’, a spus el.

Rogozin, care marţi a participat la lansarea lucrărilor de construcţie a unui spital finanţat de Rusia, a mai declarat că Moscova va continua să sprijine Transnistria.

Dmitri Rogozin, care este şi reprezentantul Kremlinului pentru Transnistria, a întreprins luni şi marţi o vizită în Republica Moldova. Luni, el s-a întâlnit cu premierul Iurie Leancă şi cu ministrul economiei Valeriu Lazăr, iar marţi a participat la mai multe acţiuni inclusiv la o întrevedere cu liderul separatist Evgheni Şevciuk.

Aflat luni la Chişinău, vicepremierul rus a atenţionat voalat Republica Moldova că ar putea avea probleme la asigurarea cu resurse energetice în sezonul rece. Într-o conferinţă de presă comună cu ministrul economiei de la Chişinău, Valeriu Lazăr, Rogozin a spus că relaţiile energetice sunt foarte importante mai ales în preajma sezonului rece. ‘Sper că nu veţi îngheţa’, a declarat oficialul rus.

El a mai atras atenţia Republicii Moldova ‘să nu-şi piardă vagoanele’ în procesul de integrare în Uniunea Europeană. Dmitri Rogozin s-a referit în acest sens la Transnistria, menţionând că partea moldovenească ar trebui să comunice mai intens cu Tiraspolul în procesul de integrare europeană.

Politicienii de la Chişinău consideră ‘nediplomatice’ declaraţiile făcute cu o zi în urmă de vicepremierul rus Dmitri Rogozin, dar speră că acestea nu reprezintă poziţia oficială a Moscovei. Pe de altă parte, analiştii politici afirmă că Rusia ar putea trece de la ameninţări la fapte şi că acesta este preţul plătit de Republica Moldova pentru că a ales calea integrării europene.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.