Spania: Rublele se spală pe Costa del Sol

Din ce în ce mai mulţi ruşi bogaţi, cu averi mai mult sau mai puţin legale, vin să se stabilească între Marbella şi Malaga, şi nu doar pentru climă: autorităţile sunt dispuse să închidă un ochi iar statul este pregătit să deschidă investitorilor generoşi uşa Uniunii Europene, notează presseurop.eu.

Pe afişul din vitrina magazinului apar rând la rând fotografii panoramice ale Kremlinului, steagul alb-albastru-roşu al Federaţiei Ruse, şi, la sfârşit o inscripţie mare în litere chirilice: “O gamă largă de produse din Rusia”. Într-adevăr, în raioanele magazinului se găseşte tot ceea ce trebuie pentru a alina sufletul rus – caşă (păsat), povidlă (magiun de prune) şi varză murată.

Potrivit datelor Ministerului spaniol de Interne, în 2007 cumpărăturile făcute de ruşi reprezentau doar 1,1% din totalul sumelor cheltuite în Spania de către străini. De asemenea, din ce în ce mai mulţi ruşi vin în Spania: anul trecut au fost întregistraţi peste 1,2 milioane, de patru ori mai mult decât în 2007. Un nou record de frecventare este aşteptat anul acesta. Din această perspectivă, nu este de mirare că autorităţile locale au decis să deschidă în curând un birou permanent de reprezentare în Moscova, de unde zborurile zilnice directe către Almeria şi Malaga sunt deja posibile.

  • „Triunghiul de aur”

Anul trecut, aproape o casă din zece vândute în provincia Malaga a trecut în mâini ruseşti. Oficial ar fi doar 4 000 de ruşi rezidenţi permanenţi, dar organele mass-media locale consideră că numărul adevărat ar fi de şapte ori mai mare!

Numai în Moscova există 250 de agenţii imobiliare specializate exclusiv în tranzacţii în Spania. Prin intermediul lor, ruşii au reuşit să domine piaţa imobiliară de lux în “Triunghiul de aur”.

Pentru a cumpăra o proprietate aici, a fi bogat nu este îndeajuns: rezidenţii au dreptul să voteze şi să respingă candidatura unui vecin potenţial susceptibil să-şi jeneze vecinii. Printre candidaţii respinşi se numără astfel cântăreaţa de muzică pop Shakira şi fotbalistul David Beckham. Fostul primar al Moscovei, Iuri Lujkov, a fost în schimb acceptat. Proprietatea lui adăposteşte trei stupi, o mică livadă şi un teren de vânătoare privat.

Din cauza crizei din Spania care pare să nu se mai termine, guvernul din Madrid caută cu disperare bani. Anul trecut acesta a anunţat a fi dispus să acorde dreptul de şedere tuturor străinilor care investesc cel puţin o jumătate de milion de euro în ţară. Această măsură va facilita vieţile multor oameni de afaceri ruşi activi pe piaţa Uniunii Europene. Legea va intra în vigoare în toamnă.

  • A spăla bani bronzând

În ianuarie, Zakar Kalaşov a devenit unul dintre noii şefi ai mafiei ruse. Încarcerat din 2006 într-o închisoare spaniolă, “promovarea” lui este datorată asasinării la Moscova, la începutul anului 2013, a şefului mafiot Aslan Usoyan, socrul său, mai bine cunoscut sub porecla de “Ded Hasan” (“Bunicul Hassan”), unul dintre mafioţii cei mai puternici din fosta Uniune Sovietică şi patronul Clubului 11, un consiliu al şefilor grupurilor criminale din Rusia.

El a fost condamnat la nouă ani de închisoare şi o amendă de 20 de milioane de euro pentru spălare de bani. Acesta este modul de operare al mafiei ruseşti în Spania: fără să-şi murdărească mâinile cu crime barbare, criminalii preferă operaţiunile financiare ilegale şi corupţia.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.