EUR
4,76 RON
(-0.06%)
USD
4,19 RON
(+0.06%)
GBP
5,56 RON
(-0.22%)
CHF
4,19 RON
(-0.12%)
AUD
2,98 RON
(+0.01%)
CAD
3,16 RON
(-0.48%)
BGN
2,43 RON
(-0.08%)
RUB
0,07 RON
(+0.11%)
ZAR
0,29 RON
(-0.06%)
BRL
1,11 RON
(-0.7%)
CNY
0,62 RON
(+0.05%)
INR
0,06 RON
(+0.53%)

Traian Băsescu cere Guvernului o ordonanţă de urgenţă privind câinii fără stăpân

0

Preşedintele Traian Băsescu cere Guvernului să emită o ordonanţă de urgenţă privind situaţia câinilor comunitari. Preşedintele s-a declarat revoltat de „demagogia legată de iubitorii de câini”, precizând că el are cinci câini acasă, iar trei dintre ei sunt „adunaţi de pe stradă”.

„Fac apel la Guvern, pentru că administraţiile locale sunt cu mâinile legate de legislaţia în vigoare. Fac apel la Guvern să emită o ordonanţă de urgenţă prin care să stabilească un termen scurt sau rezonabil în care iubitorii de câini să ia câinii maidanezi acasă. Să-i ţină în ţarcul lor, după care cei care nu au fost adoptaţi de iubitorii de câini să fie imediat eutanasiaţi. Povestea cu castrarea câinilor prelungeşte timpul în care câinii fără stăpân dispar de pe străzi, dintre blocuri, din maidane.

Deci nu este o soluţie relativ rapidă, poate dura 10-12-15 ani, 10 ani, 18 ani, nu ştiu cât trăiesc câinii neapărat, deşi vârsta lor medie este 8-10-12 ani, la câinii fără stăpân. Deci, castrarea este o soluţie pe termen lung, care, din 2004, de când avem noua legislaţie în vigoare, s-a dovedit că nu dă rezultate”, a spus marţi Băsescu, la Palatul Cotroceni, punctând că face aceste afirmaţii pentru că a fost primarul general al Capitalei şi cunoaşte bine problema câinilor comunitari.

El a adăugat că soluţia castrării câinilor a fost un eşec, iar oamenii trebuie să se simtă în siguranţă pe străzi. „Nu trebuie să mai aşteptăm să mai moară un copil, să mai moară un om sfâşiat de câini, ca să înţelegem că trebuie să luăm această măsura. De aceea, cred că Guvernul trebuie să emită o ordonanţă de urgenţă în care pe tot teritoriul să se dea un termen de adoptare a câinilor fără stăpân, iar cei neadoptaţi, îmi pare rău, vor trebui eutanasiaţi, pentru că nu putem pune câinii mai presus de oameni. Nu putem pune câinii mai presus de un copil nevinovat, care se şi duce să se joace cu el, pentru că aşa a văzut el în cărţile de poveşti, în filmele de desene animate, că un câine e prietenul omului. Dar, nu un câine flămând, nu un câine prigonit, nu un câine sălbăticit poate fi prietenul omului”, a arătat şeful statului.

Preşedintele s-a declarat revoltat de „demagogia legată de iubitorii de câini”, precizând că el are cinci câini acasă, iar trei dintre ei sunt „adunaţi de pe stradă”. „Cazul de ieri al copilului nu ne mai lasă să aşteptăm la mâna demagogilor. Nu vreau să intru în detaliile înavuţiţilor de pe urma aşa-ziselor castrări de câini. Şi mai spun un lucru: castrarea câinelui nu-i scoate dinţii, câinele rămâne şi muşcă, iar un câine castrat în sălbăticie, care nu are oameni pe lângă el, devine mai agresiv decât un câine necastrat.

Îmi pare rău că a trebuit să abordez un subiect care nu este pentru un preşedinte, dar, ca cetăţean, ca fost primar, nu pot să nu spun ce cred şi că trebuie să renunţăm la a ne declara iubitori ai câinilor, dar îi iubim atât de mult că nu-i punem pe lângă casă, îi trimitem în stradă, îi trimitem să flămânzească, să devină agresivi şi să atace oamenii”, a conchis Băsescu.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.