Un lungmetraj despre WikiLeaks deschide Festivalul de Film de la Toronto

0

Cel mai important festival de cinema din America de Nord se deschide joi, 5 septembrie, la Toronto cu premiera mondială a filmului ‘The Fifth Estate’, un lungmetraj despre geneza site-ului de dezvăluiri WikiLeaks, relatează AFP.

Regizat de Bill Condon, acest thriller se inspiră dintr-o carte scrisă de Daniel Domscheit-Berg, fost purtător de cuvânt al WikiLeaks şi fost om de încredere al lui Julian Assange, şi urmăreşte parcursul fondatorului site-ului şi motivaţiile care l-au condus în 2010 la dezvăluirea fără precedent a mii de informaţii sensibile.

Această premieră mondială are loc la doar câteva săptămâni după condamnarea la 35 de ani de închisoare a lui Bradley Manning, găsit vinovat de transmiterea a circa 700.000 de documente oficiale americane – note militare şi telegrame diplomatice – către WikiLeaks, care ulterior le-a publicat, declanşând un scandal diplomatic.

„Nu este un lucru obişnuit ca un lungmetraj, în special un lungmetraj de la Hollywood, să abordeze o poveste atât de prezentă în actualitate. Prin urmare, va fi interesant de văzut”, a explicat pentru AFP preşedintele Festivalului de Film de la Toronto (TIFF), Cameron Bailey.

El a mai spus că „acest film oferă unul sau mai multe feluri de a-l înţelege pe Julian Assange, deoarece încearcă să permită publicului să înţeleagă toate elementele puse în joc”.

Potrivit lui Bailey, filmul de deschidere a TIFF – un festival fără competiţie – „nu ne încurajează să-l iubim sau să-l urâm pe Assange”.

Fondatorul WikiLeaks, în prezent refugiat în ambasada Ecuadorului la Londra, „nu este nici un erou, nici un răufăcător, este o persoană complexă, iar acest film expune această complexitate”.

În total, 366 de filme, dintre care 146 de premiere mondiale, vor fi prezentate la TIFF, care va avea loc între 5 şi 15 septembrie în capitala economică a Canadei.

Chiar dacă nu include o competiţie, Festivalul de la Toronto este extrem de căutat de regizori şi actori, deoarece este perceput ca un bun barometru al opiniei publice nord-americane.

În acest an sunt aşteptate pe covorul roşu vedete precum Meryl Streep, Colin Firth, Julia Roberts, Kate Winslet sau Jennifer Aniston.

Printre filmele aşteptate se numără de asemenea şi ‘Mandela: Long Walk to Freedom’, o frescă despre viaţa părintelui Africii de Sud moderne, în regia lui Justin Chadwick. Actorul britanic Idriss Elba a fost ales pentru a-l interpreta pe Nelson Mandela în acest film biografic care „vă permite să simţiţi cu adevărat schimbările pe care le-a cunoscut acest om”, potrivit lui Bailey.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.