Fosila unui scorpion veche de 350 de milioane de ani, descoperită în Africa de Sud

O fosilă a unui scorpion veche de 350 de milioane de ani, cel mai vechi animal terestru descoperit până în prezent, ce a trăit pe megacontinentul Gondwana, a fost descoperită în Africa de Sud, conform unui anunţ făcut de Universitatea Wits din Johannesburg, informează AFP.

Noua specie, botezată Gondwanascorpio emzantsiensis, este cea mai veche formă de viaţă descoperită vreodată în emisfera sudică, conform comunicatului universităţii. Scorprionii din această specie trăiau în urmă cu 400 de milioane de ani, la sfârşitul Devonianului.

Supercontinentul Gondwana ocupa o mare parte din emisfera sudică şi cuprindea America Latină, Africa, Antarctica, Australia, peninsula arabică şi subcontinentul India. Această megaformaţiune continentală a început să se fragmenteze în mai multe continente în Jurassic, în urmă cu 160 de milioane de ani.

Citeste si:  Rugby: Africa de Sud a cucerit medalia de aur la Jocurile Commonwealth-ului

„Până în prezent nu aveam nicio dovadă că Gondwana era locuit de nevertebrate în acea perioadă”, a precizat profesorul Robert Guess de la Institutul de Studii ale Evoluţiei de la Wits.

Fosila, din care se distinge clar un cleşte şi acul caudal, a fost descoperită în apropiere de Grahamstown, în sudul Africii de Sud. Forme de viaţă asemănătoare au fost descoperite şi pe celălalt supercontinent, Laurasia, care regrupa Asia, Europa şi America de Nord.

„Pentru prima oară avem dovada clară că nu doar scorpionii ci şi toate animalele cu care aceştia se hrănesc, trăiau deja în Devonian pe teritoriul Africii din prezent”, a mai adăugat profesorul Guess.

Citeste si:  Egipt: Templu faraonic descoperit din întâmplare sub o casă particulară din Cairo

„Acum ştim că spre sfârşitul Devonianului, Gondwana, la fel ca Laurasia, aveau un ecosistem terestru complex, dominat de nevertebrate şi de plante, dotat cu toate cele necesare pentru apariţia şi dezvoltarea vertebratelor terestre”, a mai adăugat el.

Primele animale vertebrate, din care au evoluat mamiferele şi în cele din urmă omul, au apărut pe Pământ în urmă cu aproximativ 350 de milioane de ani.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close