EUR
4,76 RON
(+0.11%)
USD
4,18 RON
(+0.4%)
GBP
5,49 RON
(+0.53%)
CHF
4,21 RON
(-0.15%)
AUD
2,98 RON
(+0.02%)
CAD
3,13 RON
(+0.53%)
BGN
2,43 RON
(+0.11%)
RUB
0,07 RON
(-0.53%)
ZAR
0,29 RON
(-1.21%)
BRL
1,11 RON
(-0.1%)
CNY
0,62 RON
(+0.35%)
INR
0,06 RON
(+0.02%)

Sindicaliştii de la Metrou şi RATB anticipează grevă generală în data de 30 septembrie

0

Nesemnarea contractelor colective de muncă la RATB şi Metrou declanşează o serie de acţiuni de protest care vor culmina cu blocarea în totalitate, în 30 septembrie, a transportului public bucureştean, atât cel de suprafaţă cât şi cel subteran, a declarat miercuri, la o conferinţă de presă, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Transporturi, Transloc şi Servicii Publice, Ion Rădoi.

Joi, circa 300 de sindicalişti vor picheta, între orele 12.30 şi 14.30, sediul Guvernului şi prefecturile din întreaga ţară.

În data de 17 septembrie, între orele 4.00 – 6.00, va avea loc o grevă de avertisment la Metrou urmată, în 18 septembrie, de un miting şi un marş de protest.

Potrivit vicepreşedintelui Sindicatului Liber Metrou – Unitatea (USLM), Marian Bărăgan, revendicările sindicaliştilor au la bază, în primul rând, „deteriorarea nivelului de trai, dată fiind imposibilitatea efectuării negocierilor salariale, care, la nivelul Metrorex, nu au mai avut loc de ani buni, respectiv din 2008′.

„Fiind unitate subvenţionată, conform Ordonanţei de Urgenţă 79/2008, cât şi legii bugetului din fiecare an, Metrorex nu are posibilitatea negocierii. Noi vrem o negociere măcar la nivelul inflaţiei”, a explicat vicepreşedintele USLM.

Acesta a mai spus că sindicaliştii de la Metrou sunt nemulţumiţi şi de absenţa finanţării pentru asigurarea condiţiilor la locurile de muncă, dar şi în vederea continuării lucrărilor la Magistrala V, Drumul Taberei-Universitate, în mare parte sistate.

Cea de-a treia revendicare a sindicaliştilor vizează promisiunile neonorate ale Guvernului actual, de modificare a legilor care reglementează relaţiile de muncă, în special Legea dialogului social şi Codul Muncii.

„Acestea sunt revendicările majore cu care am deschis conflictul de muncă, l-am continuat conform legii, iar în prezent ne aflăm în situaţia de a declanşa greva de avertisment şi greva generală pe termen nelimitat. Cu siguranţă, nu am fi ajuns aici dacă ar fi existat vreun răspuns din partea autorităţilor în toată această perioadă de aşteptare şi clemenţă, din 31 martie, când a expirat Contractul Colectiv de Muncă. Nu am primit niciun răspuns, în ciuda multiplelor adrese, petiţii şi mitinguri ce am făcut. Toate instituţiile statului, Ministerul Transporturilor, Ministerul Finanţelor, Ministerul Muncii, Guvernul, premierul Ponta, într-un ‘spirit de solidaritate’ au rămas surzi la toate petiţiile, la toate interpelările noastre, agravând, astfel, starea conflictuală de la Metrou’, a afirmat vicepreşedintele USLM.

Marian Bărăgan a precizat că, pe lângă participarea la acţiunile de protest ale Federaţiei ATU – pichetarea Guvernului în 5 septembrie şi mitingul din 18 septembrie, sindicaliştii de la Metrou vor organiza în 17 septembrie o grevă de avertisment, iar în 30 septembrie vor declanşa greva generală, împreună cu colegii din transportul public bucureştean de suprafaţă.

Miercuri, Federaţia Sindicatelor din Transporturi, Transloc şi Servicii Publice „ATU – ROMÂNIA” a organizat la sediul USLM o conferinţă de presă în cadrul căreia a fost anunţat programul de acţiuni sindicale ce se vor organiza în perioada următoare, atât de „ATU ROMÂNIA”, cât şi de „Unitatea – Sindicatul Liber Metrou”.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.