Brigitte Bardot îi cere insistent preşedintelui Traian Băsescu să nu eutanasieze câinii vagabonzi

Într-o scrisoare deschisă adresată preşedintelui României, Traian Băsescu, fosta actriţă franceză Brigitte Bardot critică proiectul de lege care prevede exterminarea sistematică a tuturor câinilor vagabonzi din ţară, anunţă vineri portalul fondationbrigittebardot.fr, care publică textul scrisorii.

‘În urmă cu câteva zile, un copil în vârstă de patru ani, rănit de un câine, a murit pentru că nu i-au fost acordate îngrijirile medicale în urma acestor răni. În faţa acestei drame teribile, ţin să-mi exprim infinita tristeţe, iar gândurile mele se îndreaptă în primul rând către familia copilului’, îşi începe Brigitte Bardot scrisoarea.

În continuare, ea se declară ‘extrem de şocată’ de ‘răzbunarea care se va abate asupra tuturor câinilor din România, chiar şi cei mai blânzi’ şi susţine că ‘a condamna astfel la moarte o întreagă specie’ contravine legilor şi obiceiurilor ţărilor civilizate din Uniunea Europeană. ‘Decizia dumneavoastră sună ca un apel sângeros nedemn de un om politic care trebuie să ia decizii în mod echilibrat, nu pentru a câştiga voturile unei părţi a opiniei publice’, continuă fosta actriţă scrisoarea adresată preşedintelui român.

Ea reaminteşte că fundaţia sa este prezentă ‘de decenii’ în România pentru a ajuta la gestionarea problemei câinilor vagabonzi şi consideră că situaţia actuală este rezultatul unei epoci în care s-au luat decizii ‘expeditive şi crude’ ce şi-au ‘dovedit ineficacitatea’.

Apărătoarea drepturilor animalelor dă în scrisoare exemplul oraşului Braşov, unde, în opinia ei, chiar şi în lipsa ‘oricărui sprijin din partea guvernului, dar cu ajutorul unor investiţii importante’, se văd rezultate pozitive la acest capitol. În consecinţă, ea crede că este ‘aberant să se pună în pericol eforturile întreprinse de atâtea asociaţii doar pentru a calma spiritele’.

În scrisoare, Brigitte Bardot propune şi unele soluţii. Astfel, ea vorbeşte despre o lege care ar trebui votată în curând pentru continuarea şi mai sistematică a controalelor şi a sterilizării câinilor cu scopul a reduce numărul acestora. ‘Pentru a se integra în comunitate şi a-şi regăsi viaţa de familie pe care o aveau înainte de a fi aruncaţi în stradă de predecesorii dumneavoastră’ este nevoie şi de promovarea unor campanii de adoptare a câinilor, îi mai sugerează fosta actriţă preşedintelui român.

‘Am încredere în inteligenţa şi în bunul simţ al partidului majoritar pentru a adopta o lege care să fie conformă cu exigenţele Uniunii Europene din care ţara dumneavoastră face acum parte, din anul 2007. Simt nevoia să v-o reamintesc’, încheie Brigitte Bardot scrisoarea adresată preşedintelui Traian Băsescu.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.