S-au inventat ambalaje care-şi schimbă culoarea în contact cu alimentele expirate

0

O echipă de cercetători de la Şcoala Politehnică din cadrul Universităţii din Sao Paolo au creat tehnologia de producere a unor ambalaje care indică dacă un aliment are termenul de valabilitate depăşit, informează agrointel.ro.

Dacă până în prezent eraţi nevoiţi să citiţi cu atenţie termenul de valabilitate al unui produs agroalimentar pentru a afla dacă mai este bun sau nu de consum, în curând culoarea ambalajului vă va indica cu precizie dacă alimentul este sau nu alterat. Astfel, nici modificarea etichetei de către comerciant nu vă va mai putea induce în eroare.

  • Un pigment din plante înglobat în ambalaje

Cercetătorii din Brazilia au creat un ambalaj inovator care înglobează un pigment ce detectează momentul modificării pH-ului unui aliment şi indică astfel că acesta nu mai este bun pentru consumul uman.

Până în prezent au mai existat diverse încercări de creare a unor ambalaje destinate uzului alimentar care să indice dacă produsul împachetat mai este sau nu bun de consum. Ceea ce s-a reuşit însă au fost fie etichete plasate pe ambalaj care-şi modifică culoare la trecerea termenului de expirare, fie folii de testare a ph-ului alimentelor.

Ambalajul revoluţionar conţine un pigment denumit antocian, capabil să detecteze intervalul în care un aliment îşi modifică pH-ul de la aciditate la bazicitate (pH-ul exprimă cantitativ aciditatea sau bazicitatea unei substanţe, pe baza concentraţiei ionilor numiţi hidroniu). Modificarea pH-ului alimentului într-un anumit interval indică un aliment „stricat”, impropriu consumului uman.

Antocianul este un pigment prezent în sucul plantelor care dă florilor, fructelor şi frunzelor culoarea roşie, albastră, violetă sau verde. Antocianul este utilizat în mod curent ca aditiv alimentar, dar şi în calitate de colorant în industria textilă.

  • Consumatorul nu mai poate fi păcălit

Culoarea ambalajului cu antocian se modifică strident în contact cu un aliment alterat atenţionând astfel consumatorul.

„Ambalajul îmbogăţit cu pigmentul antocian îşi modifică puternic culoarea în contact cu moleculele volatile provenite de la alimente. Modificarea culorii indică alterarea produsului”, a precizat ingiunera chimistă Carmen Tadini de la Laboratorul de Igienă Alimentară din cadrul Universităţii din Sao Paolo.

Ambalajul cu antocian nu este toxic şi poate fi utilizat pentru orice tip de aliment (brânzeturi, carne de vită, porc sau pui, pentru peşte, semipreparate, produse făinoase şi multe altele).

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.