Străinii vor putea să cumpere maximum 100 de hectare de teren. Ce părere aveţi despre proiectul Ministerului Agriculturii?

Liberalizarea pieţei terenurilor agricole de la 1 ianuarie 2014 sperie pe mulţi fermieri români şi nu numai, cetăţeni îngrijoraţi că străinii se vor grăbi să îşi cumpere teren agricol la noi, unde preţurile ogoarelor sunt de câteva ori mai mici decât cele din vestul Europei, scrie agrointel.ro.

Un proiect al Ministerului Agriculturii a fost postat pe site-ul instituţiei şi vrea să limiteze achiziţia de teren a străinilor la 100 de hectare.

Legea privind vânzarea – cumpărarea terenurilor agricole situate în extravilan de către persoane fizice, precum şi de înfiinţare a Autoritatea pentru Administrarea şi Reglementarea Pieţei Funciare. Aşa se numeşte actul normtiv menit să limiteze ”apetitul” imobiliar al străinilor. ”Începând cu data intrării în vigoare a prezentei legi, proprietatea persoanei fizice, reprezentând terenuri agricole situate în extravilan, nu poate depăşi 100 ha.”, se arată în proiect.

 • Condiţii pentru cumpărători

MADR vine şi cu o serie de condiţii pentru cumpătorii de teren extravilan cu destinaţie agricolă:

a) să facă dovada că are cunoştinţe în domeniul agricol, potrivit normelor metodologice la prezenta lege;

b) a desfăşurat activităţi agricole pentru o perioadă de cel puţin 5 ani, potrivit normelor metodologice la prezenta lege;

c) persoana fizică care, la data intrării în vigoare a prezentei legi, deţine în proprietate terenuri agricole pe teritoriul României, situate în extravilan trebuie să facă dovada că a desfăşurat activităţi agricole pe acestea, în condiţiile stabilite prin normelor metodologice la prezenta lege.

Ce credeţi de proiectul gândit de ministerul condus de Daniel Constantin? Cum credeţi că vor reacţiona străinii care s-au declarat deja interesaţi de ogoarele româneşti?

Citește și
5 Comentarii
 1. Ivan Georgiana spune

  Asa cum rromii nostrii, care vand produse in piata, au certificat de producator si ei habar nu au cum se tine sapa in mana, la fel vor dovedi si starinii ca au desfasurat activitati agricole. Cred ca parlamentarii nostrii sunt un pic sariti si foarte mult idioti.

 2. Georgescu Iulian spune

  Este o prostie . Nu așa limitezi cumpărarea. Cine a vrut sa cumpere a cumpărat deja ! Asta’i de ochii prostilor ! Încă ceva … Cine trebuie sa cumpere, o sa cumpere !

 3. NATALIA spune

  strainii or sa cumpere prin interpusi,cetateni sau firme romanesti!tocmai de asta trebuie asigurata o legislatie care sa nu permita astfel de magarii,daca vrem mancare,agricultura tre sa facem noi romanii,nu sa vina arabii ca sa ne sape gradina!

 4. marius spune

  bine ca iubitzii nostri conducatori inca nu ne vand pentru prelevare de organe !!!!!!!!!!!!

 5. eva spune

  Si unde e problema ca ne cumpara pamantul ? Pe noi ne impiedica cineva sa cumparam la ei ?

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.