Un volum unicat cu poezii dedicate lui Nicolae Ceauşescu, în licitaţie la Artmark

Volumul omagial unicat care reuneşte poeziile manuscris dedicate lui Nicolae Ceauşescu cu prilejul alegerii în funcţia de preşedinte al Republicii Socialiste România, vor intra în licitaţia Casei Artmark din septembrie.

Potrivit unui comunicat transmis joi , obiectele tranzacţionate de Artmark în luna septembrie sunt obiecte de colecţie cu valoare muzeală, etichetate drept „rarităţi absolute”.

Dintre acestea – un volum omagial de poezii manuscrise, editat în exemplar unic de Uniunea Scriitorilor din România, oferit cadou lui Nicolae Ceauşescu în 1974, cu prilejul alegerii în funcţia de preşedinte al Republicii Socialiste România. Preţul de pornire este de 29.000 de euro.

La apelul de atunci al lui Zaharia Stancu, preşedintele Uniunii Scriitorilor din România şi coordonator al volumului omagial „Floarea darurilor”, au răspuns 262 de poeţi români, maghiari, germani şi evrei.

Poeziile au fost redactate în manuscris între aprilie şi august 1974, iar cartea omagială i-a fost oferită lui Nicolae Ceauşescu la 23 august 1974.

Potrivit Artmark, documentul reprezintă o mărturie a istoriei compromisului – „strategie de supravieţuire sau de afirmare ca artist în perioada comunistă, adulaţie, frică sau îndoctrinare”.

Toţi cei 262 de poeţi – atât poeţi pe care istoria literaturii nu i-a reţinut, cât şi poeţi studiaţi astăzi în manualele şcolare – sunt ordonaţi conform criteriului alfabetic. Nume celebre ale literaturii române pot fi descoperite în paginile uriaşului volum expus la Palatul Cesianu-Racoviţă.

Special şi interesant în acest volum este şi elementul plastic de excepţie: portretul lui Nicolae Ceauşescu pe prima pagină, realizat şi semnat de pictorul Corneliu Baba, cunoscut pentru dizidenţele sale artistice ulterioare, precizează Artmark.

Resursele umane mobilizate în vederea tipăririi volumului „Foarea darurilor” sunt impresionante. Dincolo de conţinutul cărţii, aspectul acesteia este deosebit de reprezentativ pentru simbolistica pusă în operă. Instituţii precum Fabrica de Hârtie Letea din Bacău, Întreprinderea textilă 13 Decembrie din Timişoara, Combinatul Fondului Plastic din Bucureşti şi Combinatul Poligrafic Casa Scânteii au contribuit la materializarea unui proiect grandios.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.