Băncile din zona euro vor achita 5,9 miliarde de euro din împrumuturile acordate de BCE

Banca Centrală Europeană (BCE) a anunţat că băncile din zona euro vor achita săptămâna viitoare 5,905 miliarde de euro (7,75 miliarde de dolari) din împrumuturile pe trei ani acordate de BCE, cea mai mare sumă plătită din luna mai, un semn al redresării sistemului bancar, transmite Reuters.

Banca Centrală Europeană (BCE) a decis, joi, să păstreze nemodificată dobânda de referinţă la nivelul record de 0,5%. Tot atunci, preşedintele BCE, Mario Draghi a reafirmat că dobânda de referinţă a BCE va rămâne pentru o perioadă extinsă de timp la 0,5% sau chiar va scădea. De asemenea, BCE a anunţat că va furniza nelimitat lichidităţi pentru băncile din zona euro, atât timp cât va fi necesar.

Banca Centrală Europeană a demarat în aprilie a doua operaţiune de refinanţare pe 36 de luni, acordând împrumuturi de 530 miliarde de euro unui număr de 800 de bănci din zona euro, pentru a stimula acordarea de credite companiilor şi a reduce costurile de creditare ale guvernelor. Anterior, la finele lunii decembrie 2011, BCE a acordat unui număr de 523 de bănci împrumuturi pe trei ani, în valoare de 489 miliarde de euro, la o dobândă de 1%.

Cinci instituţii financiare vor achita în 11 septembrie suma de 3,705 miliarde de euro, din prima operaţiune de refinanţare, iar alte două bănci vor achita 2,2 miliarde de euro din a doua, a anunţat vineri BCE.

Economiştii intervievaţi de Reuters estimau că băncile vor achita 1,5 miliarde de euro din cele două operaţiuni de refinanţare.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.